Francuski sirevi na udaru vlasti Kine

Francuski sirevi "kamember", "bri" i "rokfor" više nisu dobrodošli u Kini, jer njene vlasti blokiraju uvoz nekoliko stranih sireva, uključujući i francuske, izjavili su danas stručnjaci agenciji AFP.
Francuski sirevi na udaru vlasti Kine
Foto: Pixabay
"Proizvodi koji su uvezeni pre tri nedelje nisu prošli carinu", kaže Vensan Marion, suosnivač vodeće onlajn-prodavnice sira u Kini, "Republika sira" (Cheese Republic).
 
"Po našim dobavljačima, zdravstvene vlasti su pooštrile kriterijume", rekao je Marion.
 
Stroža kontrola se uglavnom odnosi na mekše i kozje sireve, dok nema promene pri uvozu većine tvrdih sireva. Francuski restoran "Paradoks" u Pekingu se požalio AFP-u da dobavljač više ne može da uvozi veliki broj proizvoda. Akel Moreok, upravnik, kaže da "imamo samo jedan kamember, i stavili smo ga u zamrzivač, za uspomenu.., a nadamo se da će zabrana biti ukinuta".
 
Iako je potrošnja mlečnih proizvoda u Kini poslednjih decenija naglo porasla, sir i dalje uglavnom troše samo strani kupci.
 
"Kina, kako vidimo, svake godine sve više komplikuje uvoz stranih proizvoda i mislim da želi da zaštiti svoju mlečnu industriju", rekao je zvaničnik "Republika sira" i dodao da su "ograničenja toliko jaka, da se radi o protekcionizmu".
  • Обсервер

    09.09.2017 09:09
    Стратегија
    Знају Кинези, да је земља јака, онолико, колико има лјуди на селу и у пољопривреди. ЕУ тамо нема утицај о придруживању. Ми увозимо млеко и производе, наш сењак ставља кључ на имање и одлази у град, где цветају руже. Природни прираштај је катастрофалан, ускоро ће стварно надвладати жути људи. Значи, ипак све почиње од сира...
  • alergija

    09.09.2017 08:16
    laktoza
    93% Kineza ne podnosi mleko i proizvode od presnog mleka (sirevi: brie, camembert, emmentaler, parmigiano, roqeufort...). nemaju Kinezi problema sa francuskim sirevima, nego sa VRSTOM SIREVA koji prave velike zdravstvene probleme....posle trece godine zivota mali Kinezi gube enzim za pretvaranje laktoze u glukozu i galaktozu. w.
  • Antivegan

    08.09.2017 19:22
    @Veganka

    Kinezi jedu pse i jaja koja se kisele u mokraci male dece. Ali mleko, sir... uzas. Biljke isto osecaju bol i ljubav tenkrenuso.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.