Zašto je teško odoleti čipsu?

Određena grupa neurona podstiče našu želju za natrijumom, zbog čega je tako teško odoleti čipsu i slanim grickalicama, tvrde naučnici sa Beth Israel Deaconess Medical Center u Bostonu.
Zašto je teško odoleti čipsu?
Foto: Pixabay
Ova vrsta neurona nalazi se u području koje ima važnu uogu u kardiovaskularnom sistemu. Naučnici ističu da ova subpopulacija ćelija registruje nedostatak soli, tj. natrijuma i pokreće apetit baš na slano, kaže koautor studije doktor Džon Reš. 
 
Međutim, kod disfunkcije, javlja se reakcija organizma da misli da mu je potrebno više natrijuma nego što je to zaista tako. Ta disfunkcija može da vodi i ka previše ili ka premalo konzumacije soli, što tokom vremena izaziva stres u kardiovaskularnom sisemu. 
 
Problem kod unosa soli je što, ishrana sa puno natrijuma udvostručuje rizik od problema sa srcem. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, oko 2,5 miliona smrti godišnje moglo bi da bude sprečeno ako bi se smanjio unos soli na preporučenu granicu od pet grama. Većina ljudi uzma čak 80 do 140 posto više nego što bi trebao. 
 
Uzimanje manje od pet grama soli dnevno pomaže kod sniženja krvnog pritiska i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara. Ljudi ne mogu bez soli jer ona pomaže u regulaciji vode, krvnog pritiska i ćelijskih funkcija. 
 
So se gubi lučenjem i drugim metabolitičkim procesima, a hormoni se otpuštaju kao odgovor na manjak soli. Ipak, još je nepoznato kako utiče na mozak da on stvara osećaj potrebe organizma za unosom soli. 
 
Istraživanja na miševima pokazao je da se kod manjka soli aktiviraju određeni hormoni. Prisutnost hormona aldosterona koje telo luči ako mu nedostaje so, pojačava odgovor ćelija u mozgu da traže so. Ovaj hormon jako utiče na neuroni. Međutim, postoji i hormon angiotensin II koji se javlja takođe u telu kada mu nedostaje soli. 
 
Hrana sa visokim sadržajem soli je obično usoljena riba, sir, slanina, masline, krastavci, škampi, soja sos, gotovi prelivi za testenine, čips, gotovi sendviči, kobasice, kečap, pa čak i granule vitamina kao i tablete protiv bolova. 
  • @Jelena

    04.10.2017 10:13
    Pa zato vam i pada pritisak - zbog loše, tačnije vašem organizmu neprilagođene ishrane. Na ličnom primeru sam videla, nakon uvođenja jednog obroka sirove ishrane - obilan smuti kao ručak, da mi se normalizovao pritisak i smanjile glavobolje. Vredi pametno eksperimentisati, umesto držati se, kao pijan plota, uvreženih navika.
  • Carnivore

    03.10.2017 08:36
    #Sarkazam
  • Jelena

    02.10.2017 22:50
    So
    Ovi što pričaju o lošim dejstvima soli i brane prirodnu ishranu, želim da nikad ne osete kako je kad ti pritisak padne na 70 sa 84. Cenili bi onda to ljudsko zlo više nego i porodicu.
    Pozdrav

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.