Zašto se u restoranu uz jelo dodaje komad peršuna?

Jeste li se ikada zapitali zašto u restoranu dobijete i komad peršuna na hrani?
Zašto se u restoranu uz jelo dodaje komad peršuna?
Foto: Pixabay
Osim što ga kuvari koriste za dekoraciju i doprinosi ukusu jela, postoji još jedan, jako važan razlog za to.
 
Iako većina ljudi ostavi peršun na tanjiru jer to smatraju isključivo dekoracijom, bolja ideja bi bila staviti ga u usta i polako žvakati, prenosi N1 Hrvatska.
 
Osim što čisti nepce, peršun osvežava dah i neutrališe neugodne mirise koji u ustima ostanu nakon jače začinjenih jela.
 
Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali da grickaju peršun. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta.
 
Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali i peršun kako bi hrana bila primamljivija kupcima.
 
Kasnije su restorani to počeli da kopiraju.
 
Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun. Nekim gostima to je znalo da smeta jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je pre toga bila na tuđem tanjiru.
 
Naravno, treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom obroku je poboljšavanje ukusa, ali u tom slučaju najčešće se nasecka pa pospe po jelu koje je već na tanjiru.
 
U peršinu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha.
 
Peršun je potrebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna belok i crnog luka. Osim peršuna, pomažu i sveža menta, bosiljak i ruzmarin.
 
Još neke prednosti ove biljke su: deluje kao antioksidans, pomaže da koža izgleda mlađe, pročišćava telo od toksina, otapa višak masnoća u telu, čisti bubrege, deluje protivupalno, jača imunitet, prepun je vitamina C, a sadrži i mnoge minerale.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.