Da li su svi biljni sirevi posni?

Oznaka "posno" na namirnicama u narednih 40 dana doneće trgovcima zavidne profite, ali će mnogi vernici zato i ne znajući prekršiti pravila uzdržavanja od mrsne hrane.
Da li su svi biljni sirevi posni?
Foto: Pixabay
Jer, mnogi od proizvoda koji se deklarišu kao takvi, zapravo nisu posni, zbog čega bi kupci trebalo pažljivo da čitaju deklaracije. Iako propisi predviđaju stroge novčane kazne za ovakve prevare, pitanje je da li je ijedan proizvođač u Srbiji platio to što je proizvod deklarisao kao postan iako sadrži tragove jaja, mleka, maslaca, svinjskog i goveđeg želatina.
 
Jedna od najvećih zabluda jesu biljni sirevi. Verovatno bi više od 90 odsto ispitanika reklo da nema dilemu da je biljni sir postan, međutim takav je jedino onaj od soje, dok većina drugih sadrži natrijum kazein. Reč je o proteinu koga ima jedino u mleku, a koji se tim biljnim sirevima dodaje da bi dobili tvrdoću.
 
Sir sa biljnim mastima je mnogo mekši i proizvođači mu dodaju ovaj protein, jer je on kao stabilizator i emulgator dobar da veže vodu iz mleka i učvrsti strukturu proizvoda. Bez ovog enzima nije moguće proizvesti ni „posni” šlag ili „biljnu” slatku pavlaku. Tako je i sa proizvodima koji sadrže laktozu, jer je to šećer koji je prirodno prisutan u mleku životinjskog porekla. Zato i namirnice i proizvodi koji sadrže ovaj šećer ne mogu biti posni.
 
"Činjenica je da na tržištu može da se nađe dosta proizvoda koji su deklarisani kao posni, a da nisu posni. Preporučujem kupcima da, kada su u dilemi, čitaju deklaracije i na drugim jezicima zemalja Evropske unije, jer se dešava da na srpskom ne bude istaknuto, recimo, da neki proizvod ima belance, a na stranom jeziku piše drugačije. To se najčešće dešava sa slatkišima kojih ima sve više sa oznakom posno", kaže za "Politiku" dijetetičar nutricionista Jasmina Ristivojević Stojanović.
 
Ona ipak smatra da je problem to što smo tokom posta počeli da tražimo posnu zamenu za svaku namirnicu koju inače konzumiramo, što trgovci naravno koriste. Suština posta je i da ojačamo u suzdržavanju od određenih namirnica. Činjenica je, kaže, da ne možemo da se hranimo kao nekada, međutim, danas se hrani daje preveliki značaj, pa čak i u vreme uzdržavanja od nje. 
 
Da su proizvođači i trgovci spremni na sve kako bi uvećali pazar tokom ovih mesec i po dana, pokazuje i primer jednog beogradskog lanca picerija (koji nije jedini koji se služio prevarom) koji je tokom posta prodavao picu sa navodno biljnim sirom iako je on sadržao mlečne masti. Na inicijativu jedne grupe vegetarijanaca vlasnik je priznao da se u ovoj hrani zaista nalazi sir, posle čega je lanac tokom posta počeo da nudi posne pice bez sira.
 
Konditorska industrija u kojoj je nekoliko velikih domaćih igrača je, ne samo zbog posta, nego i zbog toga što sve više ljudi vodi računa o zdravoj ishrani, izašla sa nizom proizvoda za koje tvrdi da mogu da se konzumiraju i u danima posta.
  • Danijela

    28.03.2024 00:15
    Post je suzdrzavanje od hrane.
    Zar moramo da trazimo posni slatkis,posno ovo posno ono.Uskrsnji post je na vodi...znaci kuvaj povrce,jedi voce.Riba je u redu ali samo dva puta u toku ovog posta...na Blagovesti i na Cveti.Pa valjda se mozemo 7 nedelja suzdrzati od slatkisa,mesa,sireva,jaja...
  • Danilo

    18.12.2022 22:10
    slažem se
    @slažem se
    Pročitajte Jevandjelje sveto. Ribari su postali Apostoli sveti, Sveti Hrist Bog, je hranio gladni narod a i Sam se hranio ribom, osim kada Je postio u iskušenjima djavola na gori. I da, i Monasi poste i hrane se u danima odlučenja na ribu i vino, ribom.
  • joja

    04.11.2018 16:57
    objasnjenje
    Posni sir se ne moze napraviti bez proteina zivotinjskog porekla. Jednostavno ne moze. Pitajte bilo kog tehnologa, pa cete cuti sta ce vam reci. Nemojte dzaba ziveti u zabludi i ubedjivati druge u suprotno. To vam je isto kao kada domacice prave posne kolace, a koriste zelatin, i ubise se ubedjivajuci me da ja zelatin posan, pri tome ne znajuci ni kako ni od cega se zelatin proizvodi.
    A sto se tice ribe i posta - riba se moze jesti jer ima otvoren krvni sistem, za razliku od svinje, ovce, krave koji imaju zatvoren krvni sistem. Da ste bili na nekom casu veronauke - to biste znali.
    Lep pozdrav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.