Priče o hrani koje se prenose s kolena na koleno

Priče koje se prenose s kolena na koleno vrlo često su mit, ali ne i kada je reč o hrani.
Priče o hrani koje se prenose s kolena na koleno
Foto: Pixabay
Dijetetičarka Suzi Burel rekla je kako saveti o pilećoj supi, jabukama, spanaću i ribi imaju naučnu podlogu.
 
Pileća supa za dušu
 
Benefiti pileće supe dolaze zapravo iz kostiju koje su dobre za imunitet. Napomenula je kako kupovne supe ne sadrže ove sastojke. Ova supa pomaže u lečenju prehlade i puna je cinka, kalcijuma i magnezijuma koji deluju protivupalno.
 
Jabuka vas "spasava" od lekara
 
Burel ističe kako radije jede šargarepu jer ima manje šećera, ali i jabuka i šargarepa imaju isto dejstvo. Snižavaju pritisak i holesterol i povećavaju nivo vitamina C. Jabuka jača zube, sprečava kvarenje desni, a dobra je i u zaštiti od Alchajmerove bolesti.
 
Riba je hrana za mozak
 
Ribe bogate omegom 3, poput lososa, sveže tune i sardina su dobre za razvoj mozga, pogotovo kod dece. Postoji veliki broj dokaza da riblje ulje poboljšava kognitivne sposobnosti. Ukoliko ne volite ukus ribe, koristite riblje ulje u hrani.
 
Od spanaća rastu mišići
 
Ova poveznica popularizovana je crtanim filmom "Popaj" 1980-ih godina, a Burel kaže kako je zaista istinita.
 
"Spanać vam daje hranjive sastojke koji su potrebni za rast mišića. Jedan kilogram spanaća dnevno ubrzava rast, ali je i vrlo zdrav jer je izvor vitamina A i C, kao i minerala poput kalcijuma i gvožđa", rekla je Burel.
 
Čokolada ublažava menstrualne bolove
 
"Magnezijum u tamnoj čokoladi olakšava grčeve i druge simptome PMS-a. Sadrži veći procenat antioksidansa i manje šećera, a i dalje aktivira hormon sreće", rekla je Burel.
 
Čaša mleka za jače kosti
 
Mleko je odlično zbog visokog procenta kalcijuma i magnezijuma, a upravo magnezijum i aminokiselina triptofan su povezani s relaksacijom.
 
"Čaša toplog mleka pre spavanja je dobra ideja za opuštanje tela", kazala je Burel.
  • jok

    19.08.2018 13:16
    "Mleko je odlično zbog visokog procenta kalcijuma i magnezijuma, a upravo magnezijum i aminokiselina triptofan su povezani s relaksacijom."

    Potpuno suprotno - prilikom konzumacije mleka dolazi do razgradnje kostiju koje su po sastavu kalcijum-fosfat, jer organizam crpi fosfat iz kostiju da bi mogao da svari mleko, sto dovodi do poroznosti kostiju i osteoporoze. O kazeomorfinskoj zavisnosti, dijabetesu, raku dojke da ne pricam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.