Kad mačka i pas žive zajedno obratite pažnju na...

Zajednički život pasa i mačaka može biti interesantan, s obzirom da se za njih kaže da su prirodni neprijatelji, međutim često nas demantuju u toj tvrdnji.
Zajednički život pasa i mačaka može biti interesantan, s obzirom da se za njih kaže da su prirodni neprijatelji, međutim često nas demantuju u toj tvrdnji.

Ukoliko se udome kao mlade životinje ne postoji razlog da ne nauče da žive u harmoniji.

Najčešći problem u njihovom odnosu jeste međusobna komunikacija, koju je teško uspostaviti kad su već odrasli. Kao razlog njihovog neslaganja navode se još i strah, ljubomora, nedostatak kvalitetnog prostora, neposvećivanje dovoljno pažnje potrebama životinja i drugo.

Kada između pasa i mačaka ne postoji prijateljski odnos, mogu se javiti netrpeljivost i borbe, pri čemu može doći i do njihovog međusobnog povređivanja. Ova situacija nije tako česta među njima, s obzirom da se uglavnom slabija i plašljivija životinja brzo povuče iz borbe.

Ukoliko postoji zajednički život pasa i mačaka veoma je bitno između njih izgraditi kvalitetan prijateljski odnos i naročito voditi računa o njihovom zdavstvenom stanju, odnosno sprovoditi redovnu vakcinaciju životinja, dehelmintizaciju, uništavati buve, krpelje i druge parazite koji mogu izazvati bolesti kako kod pasa tako i mačaka.

Kada se radi o njihovim zajedničkim bolestima na prvom mestu treba pomenuti besnilo kao virusnu bolest koja je neizlečiva, a prenosi se između divljih mesojeda kao i domaćih pasa, mačaka i čoveka i zbog toga postoji zakonska obaveza vakcinacije pasa i mačaka protiv ove bolesti, posebno u oblastima gde se bolest jos uvek javlja.

Druge bolesti koje se javljaju kod pasa i mačaka i koje se mogu prenositi između njih jesu uglavnom neke parazitska i gljivična oboljenja, a ređe i neke bolesti bakterijske prirode. Od parazita koji se mogu prenositi između pasa i mačaka, specifičnim i nespecifičnim domaćinima, smatraju se buve, a preko njih se mogu pojaviti i prelazni oblici nekih pantljičara, pri čemu same buve mogu biti uzročnici alergijskih stanja kože.

Sledeća od prenosivih bolesti jeste šugarac tela i šugarac uha kao i paraziti kože, vaši i pavaši, a takođe veoma česta su i gljivična oboljenja kože koja se lako prenose između pasa i mačaka a nekad i na čoveka. Ova oboljenja dovode do promena na koži i zahtevaju veoma dugotrajna lečenja.

Pored ovih postoji i niz drugih protozoarnih, kao i oboljenja digestivnog trakta i helmintoza koja se prenose između mesojeda.

Iz svega navedenog je od izuzetne važnosti da vršite redovnu vakcinaciju životinja i da ih zaštitite od spoljašnjih i unutrašnjih parazita, a ukoliko primetite neke promene u zdravstvenom stanju životinja savetujemo vam da se konsultujete sa veterinarom. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.