Džinovska panda Mei Sijang čeka novo mladunče

Na osnovu ultrazvučnih pregleda, zvaničnici vašingtonskog zoološkog parka veruju da ženka panda Mei Sijang možda ponovo čeka mladunče, dve godine posle rođenja miljenika parka Bao Baoa.
Na osnovu ultrazvučnih pregleda, zvaničnici vašingtonskog zoološkog parka veruju da ženka panda Mei Sijang možda ponovo čeka mladunče, dve godine posle rođenja miljenika parka Bao Baoa.

Za ovu životinjsku vrstu veoma su retka rađanja mladunaca u zatočeništvui i direktor zoološkog vrta Denis Keli rekao je da je oprezni optimista, u saopštenju koje je izdato uz snimak ultrazvučnog pregleda. Snimak, po mišljenju veterinara, pokazuje fetus od četiri centimetra, što ukazuje da bi Mei Sjang mogla da donese mladunče na svet između iduće nedelje i početka septembra. Ipak postoji mogućnost i da ima lažni porođaj ili izgubi mladunče.

Mei Sjang, koja je već na svet donela dva mladunca koja su preživela, veštački je oplođena u aprilu zamrznutom spermom Hui Huija, džinovskog pande mužjaka koji živi u rezervatu u Kini. Drugo veštačko oplođenje napravljeno je spermom Tjan Tjana, mužjaka iz zoološkog vrta u Vašingtonu i oca malog Bao Baoa koji u nedelju slavi svoj drugi rođendan.

Njeno prvo preživelo mladunče Tai Šan rođeno je 2005. Ako ženka donese mladunče na svet, DNK analiza će utvrditi ko je otac nove bebe pande.

Na svetu u slobodi živi manje od 2.000 džinovskih pandi, prema Svetskom fondu za prirodu. Ovaj veliki sisar koji ima genetski kod blizak medvedu, hrani se isključivo bambusom. Životinja je prosečno teška oko sto kila i visoka do 1,80 metara. Njena specifičnost je da ima šest prstiju a ime joj bukvalno znači "mačka medved".

U utorak je rođena beba panda u zoološkom vrtu u Kuala Lumpuru, u Maleziji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.