Redovan godišnji odmor produžava život

Redovno uzimanje godišnjeg odmora može produžiti život, a najmanje tri nedelje godišnjeg imaju blagotvoran uticaj na zdravlje, rezultati su istraživanja Univerziteta u Helsinkiju koje je trajalo 40 godina.
Redovan godišnji odmor produžava život
Foto: Pixabay
U istraživanju Univerziteta u Helsinkiju učestvovalo je 1.222 sredovečnih muškaraca, rođenih između 1919. i 1934. godine. Oni su uključeni u naučnu studiju od 1974. i 1975. godine i praćeni su narednih 40 godina.
 
Kod muškaraca koji godišnje uzimaju manje odmora utvrđena je 37 odsto veća mogućnost umiranja, u odnosu na one koji su uzimali četiri sedmice.
 
Neodlazak na godišnji odmor, odnosno nenapuštanje izvora stresa, potpuno je premašilo prednosti zdrave ishrane i fizičkih vežbi, tvrde naučnici.
 
Oni koji ne odlaze na godišnji odmor obično ostaju duže na poslu i manje spavaju, što ostavlja velike negativne posledice po zdravlje.
 
U studiji se ističe važnost korišćenja odmora u potpunosti na godišnjem nivou, odnosno svih dana na raspolaganju u toku jedne godine. 
 
U Velikoj Britaniji, osobe koja rade pet dana nedeljno moraju da imaju najmanje 28 dana plaćenog odmora godišnje.
 
Francuska ima najdarežljiviji paket odmora u Evropi. Radnici u ovoj zemlji imaju pravo na 30 radnih dana godišnje, a rade 35 sati nedeljno, što je najkraće u EU.
 
SAD su jedina napredna ekonomija na svetu koja ne garantuje svojim radnicima bilo kakav plaćeni godišnji odmor, ali će većina kompanija stalnim radnicima dopustiti 10 dana odmora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.