Vojnički pasulj iz JNA: Ovo je pravi recept

Vojnički pasulj iz JNA je specifične recepture.
Vojnički pasulj iz JNA: Ovo je pravi recept
Foto: Pixabay
Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji.
Jedino što bi vam moglo zapasti za oko je goveđe meso umesto onog koje smo inače navikli da vidimo u pasulju - suvog svinjskog mesa ili kobasica, prenosi B92.
Naravno da vi možete staviti ono šta vam se više sviđa.
 
Zaprška će mu dati gustoću, a tek pred kraj, kada je dodajete, smete da promešate pasulj. Ako to napravite ranije, zrna bi se mogla raspasti i pretvoriti u kašu. Za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji suvi pasulj.
 
Sastojci:
 
120 g pasulja
8 g brašna
25 g crvenog luka
1 čen belog luka
10 g šargarepe
kašika koncentrata paradajza
100 g goveđeg mesa
20 g masti ili ulja
na vrh noža tucane paprike
na vrh noža bibera 
prstohvat sušenog peršunovog lista
jedan lovorov list l
so
 
Priprema:
 
Natopite i stavite da kuvate pasulj.
 
Pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mestu da se natopi 1-3 sata.
 
Zatim ocedite vodu u kojoj je bio pasulj, pa ga stavite u posudu, nalijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta od proključavanja.
 
Dinstajte povrće
 
U međuvremenu na deo zagrejane masnoće dodajte polovinu sitno seckanog luka i šargarepu, izrezanu na sitnije kockice ili narendanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kocke.
 
Sve zajedno dinstajte dok ne ispari voda, skinite s vatre i stavite sa strane.
 
Dodajte ostatak povrća u pasulj
 
Iz prokuvanog pasulja ocedite vodu, pa dodajte polovinu sitno seckanog luka i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.
 
Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuvajte uz povremeno dolivanje tople vode dok sve ne omekša.
 
Napravite zapršku
 
Preostalu masnoću zagrejte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, maknite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno seckani beli luk.
 
Dodajte začine u pasulj
 
Kada pasulj omekša, dodajte lovorov list, koncentrat paradajza prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno mešanje pasulja da se ne stvore grudvice.
 
Pasulj sa zaprškom kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuvanje završeno, dodajte biber, sitno seckan peršunov list i po potrebi još soli.
 
Napomena: Pasulj se pri kuvanju ne sme mešati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.
  • IvicaM

    27.11.2023 00:15
    Istina o kuvarima i vozacima
    Potpuno ste u pravu u prethodnim komentarima... Vojska je nekada godišnje emitovala ogromnu količinu obučenih vozača visokih kategorija C, D, E... Što kažete, automatski neko dobije zanat u ruke, kojime može i u civilstvu da se bavi, a i povremeno pomogne prijateljima, ili premosti do sledećeg posla... Mnogo je to pozitivno uticalo na privredu zemlje! Sada vozača nema dovoljno .. slično je i sa kuvarima - zanat, pa mogao raditi u menzi fabrike, u restoranu, pa i kući, ili za prijatelje...ili premostiti do novog stručnog posla, ali emitovana je van vojske odrediena količina stručnih ljudi... Najbitnije za vojsku - u rezervi je imala obučene ljude za potencijalne ratne zadatke. Danas toga nema i to je ogromna mana i nedostatak koji ugrožava sve nas (treba poraditi na tome...neko stručan, ko se time bavi!). Inače, pasulj vojnički, ih...pa još neko pomenu NS... Još uvek znam da svratim do "Doma vojske", iz Dunav, kad svratim do NS, deluje mi da je recept identičan... Bar mene podseća na "stara, dobra vremena"... A nije ni skup čitav obrok, sa salatom, hlebom.. bas vojnički, kao nekada..! ;)
  • Kuvar

    03.05.2023 10:15
    € PATTON
    A tek ne ide i 30 listova lovora na 30 porcija pasulja!

    I mali savet kuvara:
    Dodajte kima. Ako pasulj zakaže, kim neće!
  • Vojno grlo

    03.05.2023 09:11
    Nekada je svaka kasarna u SFRJ, a i kasnije u Jugoslaviji, imala svoju kuhinju i kuvare. Knjiga iz koje je receptura (Kuvar u JNA) je bilo obavezno intendantsko štivo. Zato je pasulj, jeli ga u Mariboru, Rumi, Mostaru, Čakovcu, na nekoj čuki (karauli), Kumanovu, Bgd ili u bilo kojoj vojničkoj menzi, bio apsolutno identičan. Kao i svako drugo jelo, uostalom.
    I to smo mi, Vojna grla, mahom znali. Kao i Patton…
    Negde, pre 15-20 godina, kuhinje su centralizovane, pa se sada npr. u NS kuva samo u kasarni Majevica i snabdevaju se svi ostali vojni resori, pa i Rečna flotila ("Mornarica").

    Tu dolazimo do drugog problema.
    Vojska je nekada imala i svoje farme gde se proizvodila hrana, ali i školske centre (veće kasarne sa restoranima), gde se školovali kuvari! Učili su ljude da budu kuvari u rezervi, ali time su dobijali hleb u ruke. Kada izađu iz Vojske, bili su kuvari! A onda, volj' im da rade u društvenoj menzi (i to ga biloooooo, ih!), u kafani il’… Danas je strašan nedostatak kuvara. Eto, uvozimo ih sa dalekog istoka.
    Identično je i sa vozačima. Negda su se školovali u Beloj Crkvi, Slavonskoj Požegi… Takođe, hleb u ruke! A danas, ko tako temeljno obučava vozače kao što je to Vojska radila. Eto, i njih uvozimo…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti