Elegantna jaja za Uskrs: Potrebni su vam samo crveno vino i šećer

Jaja kuvana u vinu i šećeru je stara tehnika farbanja koja daje jajima tamnu, elegantnu boju sa nežnim sjajem, obično braon do bordo nijanse.
Elegantna jaja za Uskrs: Potrebni su vam samo crveno vino i šećer
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ova tehnika je popularna pred Uskrs jer jajima daje predivnu boju i kristalni sjaj.
 
Jaja kuvana u vinu i šećeru imaju savršen izgled, a možete da ih ofarbate bez mnogo muke, piše Danas.rs.
Sastojci:
 
  • 10 jaja (po mogućstvu bela, jer bolje primaju boju)
  •  1 litar crvenog vina, po mogućstvu domaćeg
  •  3 do 4 kašike šećera
  •  1 kašičica soli (opciono, da ne pucaju)
  •  voda po potrebi
Priprema:
 
Operite jaja mlakom vodom da bi uklonili eventualnu prljavštinu i masnoću. Možete ih malo protrljati krpom ili sunđerom.
 
U veću šerpu sipajte crveno vino, dodajte šećer i so. Lagano promešajte da se šećer rastopi.
 
Pažljivo poređajte jaja u šerpu. Ako vino ne prekriva jaja u potpunosti, dodajte malo vode, ali ne previše da ne razblaži boju.
 
Uključite šporet na srednju jačinu. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte jaja još 20–30 minuta na tihoj vatri. Tokom kuvanja možete lagano povremeno okretati jaja da boja bude ravnomerna.
 
Najlepše nijanse se dobijaju ako jaja ostavite da odstoje u toj tečnosti još nekoliko sati, a najbolje preko noći. Što duže stoje, boja će biti intenzivnija.
 
Izvadite jaja pažljivo i pusti da se osuše na papirnom ubrusu. Ako želite sjaj, možete ih premazati vatom umočenom u malo ulja.
 
Saveti:
 
Ako koristite domaće vino, boja će biti tamnija i toplija.
 
Jaja mogu dobiti tamno bordo, čokoladnu ili čak bronzanu nijansu - zavisno od vina i dužine stajanja.
 
Ako želite rustičan efekat, u vino možeš dodati i malo crvenog luka, za dodatnu dubinu boje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Podbarac Bata

    18.04.2025 16:27
    uh
    Šteta vina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.