.jpg)
Elegantna jaja za Uskrs: Potrebni su vam samo crveno vino i šećer
Jaja kuvana u vinu i šećeru je stara tehnika farbanja koja daje jajima tamnu, elegantnu boju sa nežnim sjajem, obično braon do bordo nijanse.

Foto: Pixabay (ilustracija)
Ova tehnika je popularna pred Uskrs jer jajima daje predivnu boju i kristalni sjaj.
Jaja kuvana u vinu i šećeru imaju savršen izgled, a možete da ih ofarbate bez mnogo muke, piše Danas.rs.
Sastojci:
- 10 jaja (po mogućstvu bela, jer bolje primaju boju)
- 1 litar crvenog vina, po mogućstvu domaćeg
- 3 do 4 kašike šećera
- 1 kašičica soli (opciono, da ne pucaju)
- voda po potrebi
Priprema:
Operite jaja mlakom vodom da bi uklonili eventualnu prljavštinu i masnoću. Možete ih malo protrljati krpom ili sunđerom.
U veću šerpu sipajte crveno vino, dodajte šećer i so. Lagano promešajte da se šećer rastopi.
Pažljivo poređajte jaja u šerpu. Ako vino ne prekriva jaja u potpunosti, dodajte malo vode, ali ne previše da ne razblaži boju.
Uključite šporet na srednju jačinu. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte jaja još 20–30 minuta na tihoj vatri. Tokom kuvanja možete lagano povremeno okretati jaja da boja bude ravnomerna.
Najlepše nijanse se dobijaju ako jaja ostavite da odstoje u toj tečnosti još nekoliko sati, a najbolje preko noći. Što duže stoje, boja će biti intenzivnija.
Izvadite jaja pažljivo i pusti da se osuše na papirnom ubrusu. Ako želite sjaj, možete ih premazati vatom umočenom u malo ulja.

Saveti:
Ako koristite domaće vino, boja će biti tamnija i toplija.
Jaja mogu dobiti tamno bordo, čokoladnu ili čak bronzanu nijansu - zavisno od vina i dužine stajanja.
Ako želite rustičan efekat, u vino možeš dodati i malo crvenog luka, za dodatnu dubinu boje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
VIDEO: Špagete od tikvica su veliki hit i lako se pripremaju
15.06.2025.•
0
Zoodles, ili špagete od tikvica, postali su popularna alternativa tradicionalnoj testenini, naročito među ljubiteljima zdrave ishrane.
Pita savijača sa sirom, šampinjonima i origanom
15.06.2025.•
1
Fina pita koju možete jesti za bilo koji obrok, najbolje uz jogurt. Dovoljno je izdašna da bude i za goste.
Za vrele letnje dane: Hladni voćni sorbe
15.06.2025.•
0
Ovaj slatkiš bez dodatog šećera osvežava, hidrira i idealan je i kao užina i kao lagan desert.
Pina Colada: Šta vam je sve potrebno i kako se priprema?
14.06.2025.•
1
Pina Colada je osvežavajući koktel poreklom iz Kariba, koji je postao simbol letnjeg uživanja širom sveta.
Osvežavajući letnji koktel: Jedan od sastojaka je i nana
14.06.2025.•
0
Osvežavajući koktel sa nanom - biljkom koja rashlađuje telo, osvežava dah i umiruje duh, idealan je za tople letnje večeri.
Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše
13.06.2025.•
0
Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.
Ovo je trik kako da uštipci upiju manje ulja: Ideja za ukusan doručak
12.06.2025.•
0
Uštipci – hrskavi spolja, mekani iznutra, idealni za doručak ili brzu večeru. Ali često znaju da upiju previše ulja, pa postanu teški, masni i teško svarljivi.
Za ovo vredi uključiti rernu i na plus 30: Pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem
12.06.2025.•
0
Iako su vreli dani i možda vam se ne uključuje rerna, ova pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem je vredna toga.
Ledeni desert u čaši sa čia pudingom i voćem
11.06.2025.•
0
Donosimo vam osvežavajuć, a zdrav desert bogat vlaknima, omega-3 i bez veštačkog šećera.
Za brzinsko osveženje na vreo dan: Ledeni milkšejk od banane i bademovog mleka
10.06.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za brz, jednostavan i osvežavajuć milkšejk koji će vas rashladiti u vrelim danima pred nama.
Savršeno za vrućine: Ledena limunada sa krastavcem i nanom
07.06.2025.•
0
Evo još jednog osvežavajućeg recepta za vruće letnje dane – nešto što rashlađuje, puni energijom i lako se pravi.
Ako vam "pretekne" kuvanog pirinča - ne bacajte ga: Ovo je recept za brzo i ukusno jelo
07.06.2025.•
0
Ukoliko ste za vikend spremali kuvani pirinač, velika je verovatnoća da vam je nešto preteklo, jer obično skuvamo mnogo veću količinu nego što je potrebno.
Letnji desert u čaši: Brzo se sprema i veoma je ukusan
06.06.2025.•
0
Kada temperature porastu, sve što želimo jeste nešto lagano, osvežavajuće i brzo za pripremu.
Idealno za vrele dane: Ledeni desert od pavlake, banana, ruma i piškota
04.06.2025.•
4
S obzirom da su vreli dani tek počeli, svi će tražiti način da se rashlade, a danas vam donosimo recept za jednu slatku mogućnost.
VIDEO: Ako volite poširana jaja - evo kako da ih spremite u mikrotalasnoj
01.06.2025.•
1
Poširano jaje privlači svojom teksturom i ukusom, a savršeno se uklapa u sendviče, na tost ili u salate.
VIDEO: Ovo je zvanično najbolji sos na svetu od samo četiri sastojka
29.05.2025.•
0
Najbolji sos na svetu, prema mišljenju mnogih kulinarskih stručnjaka, je jednostavan paradajz sos napravljen od samo četiri sastojka.
Dubai jagode su kremasti desert koji je osvojio mreže
25.05.2025.•
6
Jagode, u kombinaciji sa hrskavim i kremastim sastojcima, glavna su zvezda deserta koji dolazi sa bliskoistočne trpeze, a poslednjih meseci postao je viralan na Tiktoku i Instagramu.
Kad baš baš nemate vremena: Petominutni doručak sa jogurtom
20.05.2025.•
0
Ovaj zdravi brzinski doručak kombinuje grčki jogurt bogat proteinima sa vlaknima iz voća i granole, nudeći zadovoljavajući početak dana.
Krofne na malo zdraviji način
18.05.2025.•
2
Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.
Pirinač sa govedinom i pečurkama - i to sve u jednom tiganju
18.05.2025.•
0
Ovaj izdašan i ukusan recept kombinuje pirinač, meso i pečurke - uravnotežen obrok u jednoj tavi.
Originalni recept za bolonjeze iz 1982. - drugačiji nego što ga danas većina pravi
18.05.2025.•
0
Kad pomislite na "špagete bolonjeze", sigurno vam na pamet padne tanjir tjestenine s gustim crvenim sosom od paradajza i mlevenog mesa.
Komentari 1
Podbarac Bata
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar