Antić: Rekordna proizvodnja uglja, imali smo i za izvoz

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je zahvaljujući značajnoj proizvodnji uglja Srbija ovog leta imala dovoljno struje da pokrije ukupnu potrošnju, ali da je imala i određene viškove za izvoz.
Antić je za televiziju Pink rekao da je sušno leto povećalo probleme u regionu, što je izazvalo deficit u hidrološkoj proizvodnji električne energije i dovelo do manjka u regionu i značajnog povećanja cene struje na berzi.
 
Prema njegovim rečima, Srbija je bila dobro pripremljena za takve scenarije i iskoristila je činjenicu da ima masovnu proizvodnju uglja, pre svega u Kolubari.
 
"Dobrom organizacijom i žestokim radom rudara u Kolubari i Kostolcu, to su rekordne proizvodnje uglja za ovaj period godine. Srbija je imala dovoljno struje da pokrije ukupnu potršnju, ali imala je i određene viškove koje smo izvezli po ovim dobrim cenama", kazao je Antić.
 
On je naveo da je prošle godine avgustovska cena struje bila oko 30 evra, a da je ove godine 60 evra.
 
"Srbija u julu i prvoj polovini avgusta izvezla struju od oko 160.000 megavat sati električne energije i tu struju prodala na berzi za nešto manje od desetak miliona evra", rekao je Antić.
 
On je rekao da u regionu svi uvoze struju, sem Srbije i BiH.
 
"Struja se najviše izvozi u Albaniju, Crnu Goru i Makedoniju", naveo je on.
 
Na pitanje da li će Srbija imati dovoljno uglja, Antić je rekao da Srbija ima solidne depozite uglja i dobro organizovanu proizvodnju.
  • Zivan

    20.08.2017 10:10
    Ministar, ipak, nije ustvrdio da će za zimsku, znatno veću, proizvodnju struje na deponijama elektrana biti dovoljno struje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.