Carinske kontrole posle Bregzita koštaće mnogo trgovce

Uvođenje carinskih kontrola posle izlaska Velike Britanije iz Evropske unije moglo bi da košta trgovce više od četiri milijarde funti godišnje, procenjuje se u izveštaju britanskog tink-tenka objavljenom danas.
Britanska vlada planira da napusti carinsku uniju EU kada napusti blok i želi da pregovora o novim odnosima kako bi obezbedila trgovinu sa što manje trzavica.
 
U izveštaju "Implementacija Bregzita: Carine" Institut za vladu (IfG), vodeći nezavisni institut koji radi na povećanju efikasnosti vlade, naveo je da vlada mora da pruži što je moguće veću izvesnost biznisu i pomogne mu da se pripremi za promene u oblasti carina.
 
Samo unutar EU sada radi oko 180.000 trgovaca koji će se posle Bregzita prvi put suočiti sa izradom carinskih deklaracija. Vlada procenjuje da će se godišnje praviti 200 miliona deklaracija.
 
Te deklaracije koštaće po 20 do 45 funti svaka, navodi IfG koji ukupne dodatne troškove procenjuje na 4-9 milijardi funti.
 
"To će za mnoge kompanije koje se bave trgovinom biti značajan trošak. Vlada mora da se angažuje i s njima detaljno razmotri promene, da razume njihove potrebe i pruži im najviše što može vremena da se prilagode", ističe se u izveštaju britanskog tink-tenka.
 
Vlada je predložila dve opcije za buduće odnose u domenu carina - jedna je sistem koji koristi tehnologiju zahvaljujući kojoj će proces teći glatko koliko je to moguće a druga je novo carinsko partnerstvo koje će ukloniti potrebu za carinama na granici. London želi i tranzitni period nakon što Britanija napusti EU u martu 2019. kako bi se dobilo vreme za adaptaciju.
 
Međutim, EU kaže da će pregovori o carinskim odnosima morati da čekaju dok dve strane ne ostvare napredak oko prava ekspatrijata, britanske granice sa članicom EU Irskom i finansijskih obaveza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.