Ovo su zemlje sa najsigurnijim bankama

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, napravljena je lista najsigurnijih banaka na svetu, a na osnovu upitnika građana.
Ovo su zemlje sa najsigurnijim bankama
Foto: Pixabay
Ocenjene su od 1, što znači da bankama treba više novca, do 7, što znači da su banke generalno zdrave.
 
Prema toj listi SAD su na 24. mestu, Velika Britanija na 59, Nemačka na 53, dok je Venecuela na 103. mestu.
 
14. mesto – 5.9 bodova
 
Malta:
 
"Mere osiguranja lokalnih banaka u ovoj su zemlji među najvišim u Evropi, a malteške banke stalno pokazuju nivo solventnosti, koji je gotovo dvostruko veći od proseka EU", stoji u najnovijem finansijskom izveštaju za ovu zemlju, koji citira "Business Insider".
 
Tajvan:
 
Dok su Tajvanci najčešće vrlo srećni zdravljem banaka u svojoj zemlji, u oktobru je "Far Eastern International Bank" pretrpela hakerski napad u kome je ostala bez 60 miliona dolara.
 
Slovačka:
 
Izveštaj "The Economist intelligence unit" za 2015. godinu zaključio je da su banke u ovoj zemlji veliki deo kredita uspele da pokriju depozitima iz same Slovačke, i da ne zavise od spoljnih finansijskih doznaka.
 
Panama:
 
"Business insider" za nju navodi da ova zemlja nema centralnu banku, da zbog toga banke moraju imati i imaju najmanje dvostruko od minimalnog pokrića kredita, koje izdaju sredstvima koje poseduju, kao i da se zemlja trudi da se otrese reputacije kakvu ima od finansijske krize. Ono što ne navodi je problem, koji je razotkriven kroz "Panama papers", kao i nivo socijalnih prilika prosečnih i siromašnih građana ove zemlje.
 
10. mesto – 6.0 bodova
 
Švajcarska:
 
"Credit Suisse" i UBS su među najmoćnijim svetskim bankama, ova zemlja je na glasu kao mesto na kom svoje bogatstvo čuvaju najbogatiji. Bankarski sistem zbog toga se ovde ocenjuje kao vrlo zdrav. Međutim, baš tu i to baš u UBS-u 2011. godine dogodilo se da je banka izgubila dve milijarde dolara, jer se njihov vrlo mladi, vrlo ambiciozni, reklo bi se vrlo pohlepni broker zaigrao i izgubio ogromna sredstva na berzi u Londonu. Da se ne govori o povremenim optužbama za utaju poreza iz inostranstva.
 
Češka:
 
Za ovdašnji bankarski sektor BI primećuje da je "neobičan po tome što dominiraju strane banke", kao i da to "Česima previše ne smeta" jer ih smatraju sigurnima.
 
Gvatemala:
 
"Banco Industrial", "Banco G&T Continental" i "Banco de Desarrollo" drže skoro svo bankarstvo u ovoj zemlji. Svetski ekonomski forum ih smatra vrlo zdravim, odatle ovakav plasman. Problem je što je zemlja strašno raslojena i što je većina stanovništva jezivo siromašna, a demokratija se urušava, tako da to nije mesto gde biste rado živeli.
 
Izrael:
 
Ovde su banke po pravilu jako zdrave, iako su im u septembru ove godine državni finansijski regulatori naredili da prekinu svoje strane operacije i da drže pod kontrolom svoje podružnice. Međutim, isto tako bi se moglo zaključiti da je takav odnos centralne banke prema tom sektoru upravo ono zbog čega je bankarski sektor stabilan.
 
9. mesto – 6.1 bodova
 
Luksemburg:
 
Ova državica je i inače čuvena širom sveta po svom finansijskom sektoru. "Banque et Caisse d’Épargne de l’État" često se navodi kao primer jedne od najsigurnijih banaka sveta. Međutim, cinik bi mogao da primeti da ogromna količina novca koja se ovde vrti možda ima neke veze s ne tako davnim optužbama za poreski raj, odnosno, utočište za kompanije koje ne plaćaju porez.
 
8. mesto – 6.3 bodova
 
Norveška:
 
To je mesto gde bi radni čovek mogao da se zamisli bez nekih posebnih problema. BI ipak primećuje da je ova nacija, izrazito oslonjena na naftni biznis, poslednjih godina imala ozbiljnih problema u bankarstvu. Čak uprkos tome što su im ove godine investicije probile 1.000 milijardi dolara.
 
Hong Kong:
 
Ovo je centar svetskog bankarstva, ovde se na velikoj sceni vrzmaju samo najveći i najstabilniji. Uprkos tome što je reč o manjem krilu "Kine s dva sistema", nepopularnim demokratskim trendovima... Novac očito ne poznaje ideološke barijere.
 
5. mesto – 6.4 bodova
 
Singapur:
 
Još jedno mesto na kojem se vrti krupan novac, vrlo nalik onome u Hong Kongu, samo mnogo novijeg datuma od Hong Konga.
 
Čile:
 
BI za ovu zemlju nije imao baš nikakav komentar. Možda zato što ne zna kako da pomiri rejting zemlje BBB s time što je pokrivenost zajmova odlično pokrivena domaćim depozitima i time što se Čileancima, generalno, banke ne čine problematičnima. Čile je apsolutno najbolje plasirana zemlja u kojoj su poslednjih godina bile levičarske vlade ili barem snažni socijalisti u koaliciji s demohrišćanima.
 
3. mesto – 6.5 bodova
 
Australija:
 
Za naciju/kontinent objašnjenje je to što bankarski sektor deli nekoliko velikih igrača, kao i to što su strane banke pod čvrstom državnom regulacijom. Drugim rečima, Australijanci su bankarski suvereni, ono što Islanđani baš i nisu bili, pa su umalo platili umiranjem od gladi.
 
Novi Zeland:
 
Pet velikih banaka s pristojnim zaradama i rastom, a opet nema preagresivne konkurencije, tako da nacija na ostacima potopljenog osmog kontinenta u ovom smislu živi mirno.
 
1. mesto – 6.6 bodova
 
Kanada:
 
Tokom celog proteklog veka ova zemlja je imala samo dva bankarska bankrota, i to u slučaju dve lokalne, male banke. Nijedna im nije propala niti u 30-im niti 2008. godine. Ovde se živi sigurno i kao radnik i kao poslodavac.
 
Finska:
 
Ovo je jedna od onih u kojima Erki Likanen, guverner centralne nacionalne banke, namerava da natera banke da odvoje investicioni od depozitnog sektora. Ili će, dakle, imati banku u kojoj će se štedeti i koja će posuđivati ili će se baviti investicionim bankarstvom, pa nema mogućnosti da će svoje špekulativne poslove natovari na vrat građanima i vlasnicima kompanija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.