Počeli "Jankovi dani" u čast Janka Brašića

Kulturna manifestacija "Jankovi dani", posvećena slikaru i vajaru, rodonačelniku Srpske škole naivnog slikarstva Janku Brašiću (1906-1994), počela je jutros u njegovom rodnom selu Opariću kod Rekovca.
Kulturna manifestacija "Jankovi dani", posvećena slikaru i vajaru, rodonačelniku Srpske škole naivnog slikarstva Janku Brašiću (1906-1994), počela je jutros u njegovom rodnom selu Opariću kod Rekovca.

U okviru manifestacije, u Osnovnoj školi, upriličena je dečija likovna kolonija "Janko Brašić", izložba slika i skulptura, meda i vina, narodne radinosti, starih zanata, knjiga i časopisa, izjavio je predsednik opštine Rekovac i predsednik Organizacionog odbora 46. Sabora narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" Predrag Đorđević.

Manifestacija, koja je 13. po redu, je počela liturgijom u manastiru "Preradovac", a večeras od 18 sati biće održan kulturno umetnički program i susret pesnika.

Brašić je i osnivač Galerije samoukih slikara u Jagodini, šezdesetih godina prošlog veka, prve u tadašnjoj Jugoslaviji, koja je u sastavu Muzeja naivne i marginalne umetnosti u ovom gradu.

"Jankovi dani" se održavaju u okviru pratećeg programa Sabora narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", koji će biti otvoren 1.avgusta u 18 sati u porti srednjovekovnog manastira.

Kalenić, kod Rekovca, a na Letnjoj pozornici kraj Kalenicke reke, dan posle, će nastupiti više 15 KUD i vokalnih ansambala iz Šumadije i Pomoravlja, Srbije i inostranstva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.