Besplatne knjige na internetu - samo u Norveškoj

U Norveškoj je, u dogovoru s autorima i izdavačima, na posebnom portalu objavljeno 135.000 naslova koji mogu da se čitaju besplatno.

U Norveškoj je, u dogovoru s autorima i izdavačima, na posebnom portalu objavljeno 135.000 naslova koji mogu da se čitaju besplatno.

Krimići Joa Nesboa, romani nobelovca Knuta Hamsuna, priče strave i užasa Sivena Kinga - sve to će Norvežani moći besplatno da čitaju na internetu. Na stranici "bokhylla.no" (norveški: polica za knjige) Nacionalna biblioteka već nudi 135.000 naslova, a sveukupno je za sada planirano objavljivanje 250.000 knjiga. Autori i izdavači biće plaćeni za digitalizaciju svojih dela, prenosi Dojče vele.

"Ovo je prvi put da se na internetu besplatno nude knjige koje uživaju zaštitu autorskog prava", kaže direktorka Nacionalne biblioteke Vigdis Moe Skarstein, dodajući da se objavljuju dela koja su izdata pre 2001. godine. Inače, prema norveškim zakonima, autorska prava na neko delo gase se tek 70 godina nakon smrti autora. Teoretski je tek tada moguće slobodno objavljivanje dela bez saglasnosti nosilaca autorskog prava. Ovo prevremeno besplatno objavljivanje knjiga domaćih autora i prevoda iz celog sveta omogućeno je dogovorom Nacionalne biblioteke i organizacije Kopinor koja zastupa 22 udruženja koje štite interese autora i izdavača.

Za svaku digitalizovanu stranicu, bez obzira da li je reč o bestseleru ili retko čitanoj knjizi, Nacionalna biblioteka Kopinoru plaća određeni iznos. Prošle godine to je bilo preračunato 4,3 centi, ove godine iznos je smanjen na 3,9 centi. Kopinor potom novac deli autorima i izdavačima, ali za sada još nije precizirano po kom ključu. Ko ne želi da se njegova dela besplatno objavljuju na internetu može zatražiti njihovo uklanjanje. To se do sada dogodilo 3.500 puta. Većina dela koja su morala da budu izbrisana sa internet-stranice nisu bila svetski bestseleri već dečije i školske knjige na kojima izdavači obično zarađuju mnogo novca.

Suprotno očekivanjima, nova ponuda do sada nije bitno uticala na prodaju knjiga. Izvesna ograničenja, međutim, ipak postoje. Korisnici ne mogu da sačuvaju digitalizovane knjige na računarima, već samo mogu da čitaju na portalu. Osim toga, baza podataka dostupna je samo u Norveškoj, a pristup je iz inostranstva jedino omogućen naučnicima.

  • 21.01.2014 14:13
    To je država, a ne ovaj pokvareni magnet za frižider!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.