Srbija u programu Kreativna Evropa

Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac potpisao je danas u Briselu sporazum o pristupanju programu "Kreativna Evropa", koji umetnicima i stvaraocima omogućava pristup značajnim fondovima Evropske unije.

Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac potpisao je danas u Briselu sporazum o pristupanju programu "Kreativna Evropa", koji umetnicima i stvaraocima omogućava pristup značajnim fondovima Evropske unije.

"Sa svojom kulturom, izuzetnim starorimskim i ranovizantijskim arhitektonskim nasleđem koje je na Uneskovoj listi svetskih kulturnih spomenika, Srbija obogaćuje naš zajednički evropski kulturni prostor", poručila je evropska komesarka za kulturu, obrazovanje i omladinu Andrula Vasiliu.

U fondu projekta"Kreativna Evropa", koji će odsad biti dostupan i umetnicima iz Srbije, ima gotovo 1,5 milijardi evra, što će biti raspodeljeno na stvaralačke projekte širom Evrope.

Kako je novinarima rečeno u sedištu Evropske komisije, sredstva iz ovog fonda usmerena su na višegodišnje kulturne projekte za saradnju, književne prevode i uspostavljanje kulturnih mreža i multinacionalnih kulturnih platformi.

Tasovac je naveo da je Ministarstvo kulture još u februaru oformilo"desk kreativne Evrope", gde će stvaraoci moći da dobiju savet kako da sastave projekte i konkurišu za sredstva iz fonda.

  • Nije

    23.06.2014 09:32
    baš efikasan
    Mislim da ovog čoveka treba što pre smeniti, ako neće da se osvrne niti reč da kaže šta se dešava sa kulturom u Novom Sadu, koja je stranka vodi, i pored gomile pisama od strane kulturnih radnika i umetnika.
    Za vreme njegovog mandata je ne kažnjeno prošla cenzura umetničkog rada u 21 veku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.