O medijskom praćenju otmice deteta: "Tabloidno silovanje javnosti i živi pesak ispod kolektivne savesti"

Slučaj otmice deteta, te potraga koja je trajala celih 10 dana za devojčicom a čitavih 17 za otmičarem, osim što su s pravom i razlogom uznemirili javnost, izbacili su na površinu crni talog tabloidne kaljuge koja nam je nametnuta umesto profesionalnog izveštavanja, piše Ivana Petrović, članica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) na sajtu "City radio".
O medijskom praćenju otmice deteta: "Tabloidno silovanje javnosti i živi pesak ispod kolektivne savesti"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Tome je u mnogome doprinelo to što je policija izabrala ćutanje umesto zvaničnih informacija ali i izvesno "curenje" upravo onih detalja istrage koji bi po logici stvari trebalo da ostanu skriveni ka tabloidima i senzacionalističkim medijima sa nacionalnom pokrivenošću. Mediji su za 17 dana dobili samo dva zvanična saopštenja od policije. 
 
Da ništa neće biti kako bi normalno moralo biti, naslutilo je i sramno objavljivanje fotografije izmučenog deteta iz ambulantnih kola, te trapave izjave državne sekretarke nakon pronalaženja devojčice, gde je suvišno detaljisala o tome šta se sa detetom dešavalo dok je bilo u rukama otmičara. Za to vreme tabloidne perjanice i perjanici su se utrkivali ko će objaviti gadniji tekst o prethodnim nepočinstvima osumnjičenog, sa sve opisima do u najsitnije detalje onoga što je radio prethodnim žrtvama. 
 
Da će sam čin hapšenja otmičara to dno pomeriti još naniže moglo je da se nasluti. Jer, tabloidi, naprosto tako funkcionišu. Na lažima, senzacijama i na apsolutnom kršenju svih etičkih i profesionalnih normi. Pa, opet, morala je u svakom normalnom čoveku da se javi primisao da će se možda ovog puta uzdržati od iznošenja potresnih i po dete stigmatizirajućih podataka u javnost. Jer, ako ti što pišu nisu novinari, a nisu, verovatno jesu i sami roditelji.
 
Nažalost, današnje naslovne stranice dva tabloida su nas iznova uverile da dna zapravo nema i da je pod našim nogama i našom kolektivnom savešću gadni živi pesak. I to baš ona dva tabloida koja su neskriveno bliska garnituri na vlasti.
 
Ovo što se danas dogodilo jeste gadnije od svega što su do sada radili. Objavljivanje ponovo "ekskluzivne ispovesti" kako ga nazivaju "monstruma" sa detaljima šta je radio nesrećnom dvanaestogodišnjem detetu je zapravo nešto najgadnije što se u mučenoj medijskoj sferi u Srbiji videlo. Na stranu mučnina koju izaziva. Pitanje svih pitanja jeste odakle tim tabloidima informacije iz policije i tužilaštva sa saslušanja? Ko im to i zašto dostavlja? I ko im je dostavio sliku deteta iz ambulantnih kola? I zašto je uopšte morala da bude objavljena informacija o tome da je dete ošišano, ako je iz prethodnih slučajeva istog počinioca bilo jasno sa kojim ciljem i razlogom višestruki povratnik kriminalac to čini? I konačno, da li je normalno da tužilaštvo i policija podele sa medijima informaciju za koja dva krivična dela će se nakon hapšenja osumnjičeni istraživati nakon toga što je detetov identitet u svakom pogledu, a u interesu potrage za njom, 10  dana bio  na izvolte svakom ko ima kompjuter ili mobilni telefon?
 
To što je objavljeno nisu informacije od javnog interesa već su informacije koje na svaki mogući način dodatno štete malenoj žrtvi otmice. Samim tim, sve što se nadalje dešavalo od trenutka pronalaženja deteta moralo je da ostane van dometa javnosti. Ne treba biti mnogo pametan pa shvatiti da bi u normalnoj pravnoj državi Tužilaštvo, na inicijativu nadležnog Ministarstva, po službenoj dužnosti moralo da naloži meru zabrane distribucije kompletnog današnjeg tiraža oba tabloida i svih drugih novina gde se na najbezobrazniji mogući način sa sve sikom devojčice na naslovnici piše o broju nasrtaja otmičara na njen život, telo, dostojanstvo.  U normalnoj pravnoj državi bi se otvorila i istraga da se dozna kojim to kanalima iz policije i tužilaštava informacije "cure" ka tabloidima i krajnje, u normalnoj državi,  sa normalnim i zdravim društvom, sve i da se pojavi na trafikama, današnji broj tabloida bi ostao netaknut i neprodat. 
 
Tu dolazimo do konačnog važnog pitanja: Koliko mi kao društvo snosimo odgovornost za lešinarsko tabloidno izveštavanje o ovom i svim sličnim slučajevima? Nažalost, mnogo.
 
Jedan deo društva jer te tabloide kupuje i rešava da za 20 dinara koliko ih plati, u laži i sablažnjive senzacionalističke gluposti - veruje. Drugi deo društva takođe snosi odgovornost jer iako negoduje putem društvenih mreža ili kroz saopštenja, zapravo ne čini mnogo toga da kroz smislenu građansku akciju izvrši pritisak na institucije sistema zadužene za sprovođenje zakona u našoj zemlji, da suzbija i zabranjuje ovakvo štetočinsko i nehumano ponašanje. Ako nikako drugačije, tako što će zatrpati mejlovima nevidljivu tužiteljku Dolovac, te nadležno Ministarstvo kulture i informisanja, svaki put kada se desi slična ogavna stvar...
 
 
Ili tako što će, kako je putem Tvitera najavio da će učiniti Dušan Mašić, novinar, bar sat, dva danas pored kioska sa novinama pitati svakoga ko kupi sramne tabloide sa sramnim naslovnicama: "Zašto te zanima koliko je puta to jadno dete silovano?" Ili tako što bi strane na društvenim mrežama ovih beščasnih trovača javnosti bile masovno prijavljene. Kad ima volje ima i načina.
 
Tekst u originalu pročitajte na sajtu radiocity.rs.
  • ns

    10.01.2020 13:53
    Sve lepo rečeno .
    A zapitati se sada dokle će svakodneno da se pojavljuju i pametuju razni " selebriti ",
    njihovi sinovi i ćerke . Zovu se " javne ličnosti " .
    Opasno je što mladim neobaveštenim osobama predstavljaju uzor .
  • G

    10.01.2020 11:49
    Tabloidno izvestavanje
    Te novine koje sebi na nesreci zaraduju ja pitam sve u njima zaposlene imate li decu,kako spavate snom pravednih,kako trosite zaradeno na nesreci jednog deteta,setite li se kako bi vama bilo da je Monika vasa cerka koju je neko obelezio zbog tiraza za ceo zivot i koja ce zbog toga do kraja zivota da nema detinjstvo,mladost i zivot dostojan coveka?
  • Mico

    10.01.2020 08:05
    Aha
    A gde je kusik, a gde je jovanjica? Niko vise ne pise o tome. Sto znaci namestena otmica uspela, zamazala oci svima, a tek ce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.