Spasiti karijeru Novaka Đokovića

Posle problema u Australiji, postaje izvesno da će, naročito zbog učestalih mutacija virusa, mere zaštite širom sveta postajati sve strože.

To, potom, znači i veće prepreke za učešće najboljeg svetskog tenisera na turnirima. 

Realno je da će se, takoreći već sutra, Novak naći pred problemima sličnim onima na koje je naišao u Australiji. Pod velikim je pitanjem njegov nastup na dolazećim turnirima. 

Iz tog razloga je, u ovom trenutku, neophodno raditi na tome da prvi reket sveta i dalje bude prisutan na terenima. Tok događanja je takav da je ugrožena dalja karijera sportske zvezde, a svi budući potezi porodice Đoković i okruženja bi morali da budu takvi da šampionu nastavak sezone učine uobičajenim. 
 
Što pre zaboraviti
 
Naravno da je pravo svakog pojedinca da ima svoj stav - i o vakcinaciji. Time, međutim, u potpunosti preuzima na sebe rizik od posledica koje nastupaju usled sukoba sa zvaničnim stanovištima. 
 
Pokušaj da se zaobiđe rigorozna procedura ulaska, koja uključuje vakcinaciju, može samo da donese dodatne nedaće i sankcije. Ponekad pomoć sa lokalne političke scene i od organizatora turnira, kao što vidimo, nije dovoljna.
 
Zapravo, eksces u Australiji bi trebalo što pre da ostavi za sobom. Nailaze novi turniri i treba opstati na čelnoj poziciji ATP liste, osvojiti 21. grend slem titulu, čime bi i po ovom (statističkom) kriterijumu postao najuspešniji teniser svih vremena. Drugim rečima, bitno je da se stvore uslovi da vodeći igrač uobičajeno putuje i igra po svetu.
 
Kako pomoći
 
Naravno, najviše toga zavisi upravo od Novaka. Ipak, određenu ulogu imaju i najbliži, potom prijatelji, trenerski tim, brojni teniski prijatelji koji se godinama vrte oko velikana. Do sada, uz sasvim retke izuzetke, nisu želeli otvorenije da razgovaraju o novonastaloj situaciji. 
 
Uglavnom su mu davali podršku u doslednosti, bez obzira na to što znaju da su posledice za Novaka brojnije nego kada vakcinalnu zaštitu ne prihvata prosečan čovek. Išli su linijom nezameranja.
 
Pitanje je koliko je ovakav pristup, uobičajen u delikatnim prilikama, ovog puta od koristi. Moguće je da šampiona samo dodatno učvršćuje u neku vrstu samoizolacije unutar kruga najtvrđih istomišljenika. Ujedno ga i udaljava od terena, pobeda, titula. U krajnjem, od novca, jer tenis je i biznis, a Đoković je do sada i na ovom planu bio uspešan gotovo koliko i prebacujući lopticu preko mreže.
 
Britanci već sada imaju strog režim ulaska na Ostrvo, pa je za Novaka nastup na Vimbldonu više nego upitan. Slično je i sa takmičenjem u Sjedinjenim Američkim Državama. Nada da će Novak igrati u Parizu, takođe jednim od četiri grend slem turnira, zasniva se na brzopletoj izjavi francuske ministarke - manje na propisima. Moguće je da je Roksana Maračineanu obećanje da će "Novaku sigurno biti omogućeno da igra na Rolan Garosu" dala i pod utiskom naglo pogoršanih francusko-australijskih odnosa, nakon otkazivanja kupovine francuskih podmornica. U pitanju je biznis vredan 55 milijardi dolara.
Tenis - Biznis
 
Novak, svakako, mora da vodi računa o poslovnim ugovorima koji ga obavezuju. Oni se zasnivaju na planu da Novak igra tenis, ne da izostaje sa najvažnijih takmičenja. Upravo poslednjih sezona je na sportske rezultate sjajno nadogradio i poslovne. Sada žanje ono što je sistematski gradio duže od dve decenije.
 
Podsetimo se, razvijajući teško ponovljivu karijeru, nikada nije zapostavljao obaveze prema manje uspešnima ili onima koji mogu samo uz pomoć. Davao je siromašnima, uspevao u zahtevima da se naknade igračima sa manje sportskih rezultata povise, što je za brojne, tek za nijansu manje uspešne profesionalne tenisere, od egzistencijalnog značaja. 
 
U mnogo navrata Novak je ispoljio svoju plemenitost. Baš zbog toga bi trebalo da mu se pomogne sada kad, sticajem prilika, počinje da donosi odluke protivne ličnom interesu. Tu kurtoazno ulagivanje ne pomaže.
 
Naravno, konačna će biti Novakova reč. Ali, pre nego što se definitivno odluči, bilo bi dobro da mu se pomogne da još jednom sagleda sve posledice. Jer, nije problem samo Melburn, u pitanju je dalja Đokovićeva karijera, kako sportska, tako i poslovna.
  • dijasporac

    17.01.2022 19:07
    I da li neko misli da se Djokovic nece vakcinisati? Verovatno trazi nacin kako da ne ispadne covek koji je pogazio svoju rec i svoja nacela a da ipak nastupi na Rolan Garosu i Vimbldonu. No to ce tesko uraditi, ili ce da se vakcinise i pogazi svoja javno deklarisana nacela ili ce da okaci reket o klin sto deluje neverovatno sa obzirom da ako ga ne bude na Rolan Garosu Nadal osvaja taj turnir i prelazi ga sa brojem grand slamova a to mu ego, opet, ne moze dopustiti.

    No jedno je valjda naucio, da ne objavljuje na instagramu i drugim mrezama svoje namere, objava pred put u Australiju ga je kostala sve ove bruke.
  • ZokiRomanticar

    17.01.2022 14:52
    Nije Vakcina vec????
    Radi se o tome da Farmaceuti i Bogatasi zele da uvedu Kucni red kako to oni Zele.Nemacka TV javlja da se Bogatasima celog sveta Udvostrucilo njihovo Bogastvo za samo dve godine Pandemije.
    Ovako sto se Tenisa tice:
    Djokovis isti oko i Nadal i Federer 20 Grenslema.To ti dodje kao 20 Zlatnih medalja na Olimpiskim Igrama u Pojedinacnoj Konkurenciji.
    Djokovic ima najvise Mastera....najmanje koliko znam 36...to su 36 Zlatne medalje na Svetskim Prvenstvima.
    Ko to ima osvojeno.Najbolji Sportista svih Vremena na ovoj Planeti.
    U medjusobnim bolji i od Nadala i od Federera.
    Da su ga pustili imao najvise sansi da Osvoji AO....gde su po njihovom zakonu trebali da smene ime Arene i da mu izgrade Spomenik.
    To nikada nece dozvoliti ZAPAD.
    Njemu jetrebalo jos 5 meseci pa da srusi jedini preostali rekorda od Graf 377 nedelja kao prvi na svetskoj rang listi.
    Da li se on Vakcinirao ili Ne...nema da mu daju da bilo sta osvoji....igro Nole i do 60 godine Zivota.
    PRAVOSLAVAC.!!!
  • Glede medicine

    17.01.2022 12:05
    Bravo za Žoze
    Pročitati više puta Žozeov komentar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.