Ustav nemamo, uzmite nešto sa roštilja

Protekle nedelje na meniju u samo jednoj priči imali smo sve.
Ustav nemamo, uzmite nešto sa roštilja
Foto: Pixabay

Neobičan stav koji je iskočio iz gomile, razjarenu masu koja je krenula u lov na veštice, medijsku hajku, političke pijune koji su igrali kako muzika svira, posrnuće jedne do dve, eventualno tri institucije, pasivnu agresiju zvaničnika vlasti u stilu najvirtuoznijih manipulatora i jednu Oliveru. 

Sve se ovo odigralo na podlozi koju staviš ispod slikanja temperama ili ispod stolice kad nekog šišaš koju posle samo lagano zgužvaš i baciš jer ne služi ničemu poznatijom kao Ustav Republike Srbije. 

Drznula se Olivera, nova direktorka osnovne škole u Sečnju (ne brini, svi smo guglali), da najavi da ove godine škola od stotinak đaka i dvadesetak zaposlenih neće proslaviti Svetog Savu verskim obredom već igrokazima, pesmom i recitacijama, te postupila, smem li se usuditi i reći, u potpunosti po zakonu i po ustavu. 
 
Taj član 11 Ustava Republike Srbije ima tri rečenice, ne zna se koja je gora i nejasnija. Prva kaže: Republika Srbija je svetovna država. Druga pak dodatno objašnjava da su crkve i verske zajednice odvojene od države i njenih institucija. Treća udara najniže i ostavlja nas u velu misterije i večnom neshvatanju onog što smo sami smislili, izglasali i što smo dužni da poštujemo: Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna. 
 
Olivera je planirala da se za proslavu školske slave organizuje priredba u školi, a po dogovoru sa lokalnim sveštenikom da se verski obred organizuje u crkvi gde bi svi đaci i nastavnici mogli da dođu nakon završene školske priredbe pozivajući se na sekularnost države te Ustav i gore pomenute rečenice.
 
Nakon ovoga je usledio svojevrsni medijski progon po tabloidima sa sve "šokskandal" naslovima u kojima se sama direktorka stavlja na stub srama jer očigledno krši dugu posleratnu tradiciju, te je dodatno etiketiralo neproverenim i privatnim informacijama (ali čemu skrupule u tabloidima, važna je agenda, klik i šer) najsramnijom etiketom navodeći kako je priznala da je, božemesačuvaj, ateista. 
 
Medijski savetnici bliski vlasti na Tviteru navodili su da Srbija jeste sekularna država ali da "niko ne sme da nameće ateizam" što je posebno bilo tužno za čitati zato što u tom vrtlogu medijske manipulacije i spinova kojima nas ekipa obasipa već deceniju ide čak do toga da se odsustvo nečega može smatrati predmetom nametanja, što je stvarno za jedan gromoglasni aplauz i nagradu za inovaciju.
 
Iako je direktorkina odluka bila potpuno legitimna, po zakonu i po svim pravilima, ministar prosvete nije odoleo da i ovaj put, kao i cela svita, u kriznim situacijama bude maestro demagogije, spina i udaranja na emociju. U stilu najšašavijeg vampira iz Transilvanije koji se pretvori u slepog miša i kaže tugaljivo Dušku Dugoušku: "Nećeš valjda udariti slepog miša sa naočarima." Tako je ministar samo postavio jedno retoričko o tome kako obeležiti slavu ako ne sečenjem kolača? Njegova filozofska izjava je fino doprinela svojevrsnoj medijskog hajci da bi sve kulminiralo time što su besni roditelji iz revolta otišli po sveštenika lično, doveli ga u školu i ipak obavili obred. 
 
I kao što mediji od ateista prave bauka i jasno šalju poruku iz koje ti ne pada na pamet da se usudiš da iskoračiš iz mase i kažeš "car je go" iliti u ovom slučaju "član 11 postoji", tako nam jasno stavljaju do znanja da je skandalozno da se na čelu škole može naći neko neverujući. Isto tako šalju i gomilu drugih poruka kao što je na primer činjenica da je izgleda jedan tričavi iskorak iz dosadašnje prakse u nekom seocetu dovoljan da poljulja tako snažnu veru i tradiciju, te se ne sme desiti promena ovog tipa koja će obred iz škole prebaciti preko puta, u crkvu, i da se situacija mora saseći u korenu. 
 
Produžene ručice vlasti su nam ovim putem poslale i poruku da u ovom društvu ne smeš biti Olivera. Ni na čelu institucija, a ni uopšte. Sem u Ustavu, tu mož' bit' ko god hoćeš i šta hoćeš, tu beletristiku ionako niko ne čita.
I iskreno, živo me zanima gde bismo kao društvo bili da roditelji s jednakim žarom zasuku rukave kada se dešava vršnjačko nasilje? Gde bismo bili da roditelji sa jednakim žarom osude izbacivanje nauke iz udžbenika, da se sa jednakim žarom bore protiv korupcije u obrazovanju, protiv maltretiranja nastavnika, profesora i učenika? Da se isto tako bore za pravo na izbor vere i na ono da je "Bog je stvorio čoveka", kao i na "Čovek je nastao evolucijom", i da se zaboga jednako zdušno, jednako emotivno i jednako složno bore za poštovanje najvišeg pravnog akta države u kojoj žive i podižu decu?
 
Gde bismo bili kada bi nas vodilo uvažavanje i poštovanje razlika a ne bes i zavist ka svakom ko se ističe? Da nas vodi želja za dobrobiti svakog pojedinca a ne bes ka svakom od njih? Kada bismo verovali da naše glave na osnovu pročitanog i predočenog umeju saaaaaame da stvore sliku i stav umesto da nam sliku neko gotovu preda i kaže "to ćeš da misliš"? Gde bismo bili kada bi roditelji branili kritičku misao onako zdušno u čoporu sa sve bakljama? I kada bi nam Olivere bile nešto najnormalnije što, božemeprosti, i jesu? Ko to zna?
 
A mediji koji su potpalili bakljice nastavljaju da se greju o njih, te se u nastavku ove priče zabrinuto pitaju da li će direktorka biti kažnjena zbog dirkanja u šta se ne dira, na šta ministar jednako misteriozno i filozofski kaže da još uvek ne zna, te nije stigao da se bavi time. Ali videće. Pevac ili krelac - biće dobro pečenje.
  • sn

    16.05.2023 16:35
    Nema nigde veće sprdnje od neobrazovanog, bezobraznog, lajavog ološa.
    Laje o poltronizmu i misli da su Ustav i zakoni za njega švedski sto gde je samom sebi dodelio vrhovno pravo da bira koji će poštovati a koji neće.
    Lupeta o religiji i pokušava da je uz niz uvreda nasilno zatvori u četiri zida.
    Misli da ubacivanje pogrešnih a velikih slova u pojedine reči služi da označi društvenu pripadnost i obrazovanje onih o kojima ne zna ništa, a da zakoni prestaju da važe ako koristi navodnike.
    Mantra o izvitoperenoj viziji "pravne države" u kojoj je on prvi koji će pogaziti i Ustav i zakone ako njemu lično ne odgovaraju dok će od drugih insistirati da poštuju sve kako njemu ne bi naštetili, te gura svoje muzičke želje o "neprikosnovenosti" zakona a koji zakon je "neprikosnoven" naravno on odlučuje.
    Glumi pravnika a od škole ima da skrene na ulici levo ili desno, ali samo utorkom. Preskočio je čas kada su učili razliku između neprikosnovenosti i kvaliteta ili kada su učili da odbrana sa "nisam kriv - zakon koji sam prekršio nije neprikosnoven" ne postoji.

    Svi simptomi za lečenje zatvorom, ali onim dugogodišnjim sa uključenom obaveznom terapijom, koja seže do najranijeg detinjstva kada je pogrešno naučen i vaspitan da je savršen te izrastao u narcisa i sociopatu koji je danas uveren da je sam "neprikosnoven" i da svet treba da kleči pred njegovom "veličinom" dok će se on ponašati kako njemu padne na pamet i kršiti tuđa prava sve dok je njemu tako ugodno.
  • Dare@

    16.05.2023 16:34
    Moj tekst može, ali ne mora neophodno biti legitiman kao ni tvoj. Kada medijska kompanija međutim objavljuje tekst kao svoj proizvod, iza toga stoji ne samo pisac već i odgovorni urednik te se više ne svodi samo na mišljenje autora, a ako autor nije urednik mora imati puno ime i prezime. Baš zato što svako interpretira Ustav i zakone kako njemu odgovara, uključujući i one koji se izdaju za "nepristrasne" ili "nezavisne" medije, imamo tu situaciju da zakon nije isti za sve. Ovde je pisac svesno odlučio da prenese rečenicu Ustava, interpretira je kako želi odnosno dodeli joj svojstva koja ona ne uređuje i potom izjavi kako je postupak direktorice bio i po zakonu i po Ustavu a nije čak naveo ni po kojem to zakonu. Možda zato što tekst zakona koji uređuje ovu oblast eksplicitno propisuje da je školska ustanova obavezna da obezbedi vršenje bogosluženja u određenim situacijama u koje spada i ova a na zahtev članova odnosno korisnika koji nisu pitani za mišljenje već je direktorka samoinicijativno odlučila umesto njih. To je malo nezgodan tekst koji se ne slaže sa njegovim mišljenjem pa je zato doneo odluku da informaciju ograniči kako je postupak direktorice "po zakonu" bez navođenja zakona i time javnost koja nije upoznata sa zakonom svesno dovede u zabludu, a sve jer to odgovara narativu autora, uredništva pa i tebe lično uprkos tome što nije istina.
  • Vlada

    07.02.2023 01:06
    @Sve načitani

    Nema nigde veće spdnje od neobrazovane, bezobrazne, poltronske budale.
    Laje o fašizmu a misli da je svaki zakon neprikosnoven.
    Lupeta o religiji a trpa je u obrazovne ustanove.
    Misli da velika slova služe da označe slepo obožavanje nečega.
    Mantra o celovitom poštovanju Ustava u zemlji u kojoj se u taj najvažniji dokument guraju muzičke želje poput netuđivosti Kosova.
    Drži predavanja pravnicima, a od škole ima da tera motokultivator, ali samo pravo.

    Sve simptomi za lečenje batinama, ali one dubinskim, što sežu do najranijeg detinjstva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.