Gde je bio feminizam kad je pao Zapadni prevoj?

Kancelarija za feminizam se nije oglasila oko prava žena u Avganistanu.
Gde je bio feminizam kad je pao Zapadni prevoj?
Foto: Youtube (Hollywood, Screenshot)

Ova kancelarija, navodno, nije komentarisala ni ubijanje i hapšenje Iranki koje su se bunile protiv obaveznog pokrivanja kose.

Prema poslednjim informacijama, Kancelarija za feminizam navodno nije pominjala ni žene u Sudanu, Saudijskoj Arabiji, Poljakinje, ni ukidanje prava na abortus u pojedinim državama SAD.

Gde je bio feminizam kada su u Iranu ubili Mahsu Amini? Gde je bio kada su žene u Poljskoj umirale od sepse jer je bilo zabranjeno da se iz njih izvadi mrtav plod?
 
Šta kažu feministkinje na smrti radnica u fabrikama? Gde su bile feminstikinje kada su vređane političarke i na vlasti i u opoziciji?
 
Jesu li se oglašavale oko inflacije? Kako su feministkinje reagovale na nedostatak parking mesta u Novom Sadu?
 
Jesu li se oglasile oko smanjenja gramaže pojedinih prehrambenih proizvoda?
 
I najvažnije, gde je bio feminizam kad je pao Zapadni prevoj? Da li ste zapalili svetionike? Da li ste poslali jahače? Ne, moj lorde Aragorne, bili smo sami. Ili nismo?
Razumete, naravno, da Kancelarija za feminizam ne postoji i da feministkinje nisu magično ujedinjene u veliko tajno društvo koje se jednom nedeljno sastaje oko okruglog stola i odlučuje na šta će reagovati.
 
Reagovaće udruženja, pojedinke ili grupe koje su geografski bliže mestu gde se krše prava, možda one koje su tematski bolje upoznate sa određenim kršenjima prava (npr. radna prava žena), ili jednostavno one do kojih je u datom trenutku došla informacija da se nešto dešava.
 
Istina je da će gde god je nepravda počinjena prema ženama, bar jedna žena ustati u njihovu odbranu. Sto će izaći na ulice Avganistana, rizikujući život i slobodu, da traže posao, obrazovanje i slobodu. Deset će stati ispred suda na dan svedočenja Milene Radulović. Pet će organizovati prikupljanje humanitarne pomoći za samohranu majku. Jedna će držati prijateljicu za ruku dok u policiji prijavljuje nasilje. Hiljade će ustati kada bude potrebno.
 
Bez obzira na to, kada dođe do bilo kakvog slučaja nasilja prema ženama ili nepravde prema ženama, u bilo kom uglu sveta, svi se odjednom pitaju, a gde su feminstikinje da osude to. Ako i osude, sledi pitanje zašto nisu pre sedam godina, dva meseca i tri sekunde osudile neki drugi slučaj...
 
Da, reagovale su feministkinje, da li feminističke organizacije, da li pojedinke koje se smatraju feminstkinjama, ili pak one žene koje očigledno podržavaju feminističke politike, ali se ograđuju od termina "feminizam" zbog internalizovane mizoginije ili zbog toga što je viđen kao "ružna reč".
 
Uprkos svemu tome, priča obično ide ovako: Muškarac ubije ženu, muškarac siluje maloletnicu, muškarac seksualno zlostavlja ženu... U tom trenutku, bes nije usmeren na patrijarhat, ni na muškarce generalno, pa čak  ni na tog muškarca koji je počinio nasilje, već na feminstkinje.
 
Svi, od random profila na društvenim mrežama pa do zvaničnog tviter naloga jedne države, pitaju gde su feministkinje da podrže, osude, ili šta god. I svi do jednog očekuju da feministkinje koriste kao oruđe za svoje ciljeve, pa posle da ih odbace kada njima ne bude odgovaralo, jer, da se ne lažemo, neće im odgovarati.
 
"Baciće" nekad mizogini komentar na političarku, reći će ženi da je glupa zato što je žena, pokušaće da nam objasne feminizam, angažovaće žene da pružaju seksualne usluge za vojsku, bombardovaće žene, sterilisaće ih bez njihovog  znanja, sakrivaće silovanje žena od strane vojnika... Tada neće pitati glasno gde su feministkinje, već šapatom, nadajući se da nisu tu i da gledaju na drugu stranu, na neki drugi ispad mizoginije, na neki drugi zločin prema ženama. A da se ne lažemo, toga uvek ima.  
 
 
Traže savršenu feministkinju ukalupljenu u njihovu ideju moralno i politički ispravnog, kao što su nekad tražili savršenu suprugu (ili još uvek traže). Zaboravljaju, ipak, da je feminizam pre svega heterogen pokret, koji ujedinjuje "radikalna ideja da je žena ljudsko biće" i koji se kroz istoriju, na različite načine u različitim oblicima i grupama, borio da to postane jasno svima. 
 
Ako žene danas, u određenim delovima sveta imaju više prilika, ako je bilo reformi zakona, ako je patrijarhalni diskurs bar malo osporavan, to je zbog rada i zalaganja feministkinja koje su se borile za promenu.
Ono što su feministkinje svakako donele ovom svetu, odnosno bar nekim delovima sveta, su važne promene zakona koje su unapredile borbu protiv nasilja, dovele do izjednačenja vrednosti glasa žene i muškarca, unapredile političku participaciju... Druge promene uključuju pružanje usluga ženama kojima su potrebne, uključujući skloništa, pravnu i psihološku podršku, razvijanje veština za pokretanje sopstvenog biznisa, osvetljavanje ženskih problema tako da budu u fokusu javnog diskursa. 
 
Kritike feminstkinja jer nisu reagovale ili jer ste propustili da vidite njihovu reakciju, posledica su logičke greške u razmišljanju. Ove kritike polaze od ideje da su zaštita i unapređenje ženskih prava isključivo odgovornost ženskih grupa, ignorišući tako odgovornost vlade i društva u celini, koji su obično posmatrači ili saučesnici u kršenju ženskih prava. 
 
Možda bi bilo svrsishodnije da se sve feministkinje magično sastanu oko tog imaginarnog ogromnog okruglog stola i izdaju jedno saopštenje koje glasi:

"Osuđujemo sve! Osuđujemo svet u kom u bilo kom metru kvadratnom bilo kojoj devojčici nije dozvoljeno da se obrazuje. Osuđujemo svet u kom se žene porađaju bez anestezije i pristupa vodi, pod bombama, jer su muškarci odlučili da ratuju. Osuđujemo svet gde se žene siluju i koriste kao način 'poniženja' neprijatelja. Osuđujemo svet u kom muževi ubijaju žene jer misle da su vlasnici njihovih života. Osuđujemo svet u kome se devojčice udaju pre nego što stignu da postanu žene. Osuđujemo svet u kom muškarci govore ženama šta da oblače i kako da se ponašaju. Osuđujemo osude žena koje su preživele nasilje i osude žena koje se bore protiv nasilja. Osuđujemo svet! Osuđujemo sve!"
 
Da li je sada u redu? 
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • ...

    08.11.2023 12:53
    @marko

    Ne, ne, patrijarhat postoji. Ne postoji kancelarija za patrijarhat.
    Mada, kad pogledas religije...
  • marko

    08.11.2023 10:29
    isto kako ne postoji "kancelarija za feminizam" tako ne postoji ni "patrijarhat"
  • Mad Hatter

    08.11.2023 07:57
    @ Sidnejski Lalo
    Da li su zene placene isto kao i muskarci za isti posao?

    Ovo je globalni problem.

    Inace u ratovima ginu svi, zene, deca muskarci ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.