Buka u Novom Sadu - da li se čujemo?

Grad je kao mačka koja prede. Kada spustite dlan na tlo osetite vibraciju.
Buka u Novom Sadu - da li se čujemo?
Foto: 021.rs
Predenje je umirujuće, ali, znate već kakve su mačke, probudiće vas svojim mjaukanjem usred noći ili će nešto srušiti, kačiti se na zavese, grebati po vratima, hodati po vama, loviti utvare po stanu. Takav je i život u gradu. Kako god, mačku je, za razliku od grada, moguće umiriti, premda je i to napor. 
 
Novi Sad je bučan grad, u to se uverite kada prošetate ulicama. Naglo zakoči auto, nervozni vozač zatrubi, u lokalu pojačaju muziku, autobus bruji, neko viče sa prozora na ulicu, to odjekuje među zgradama, čuje se u stanovima u kojima su pojačani televizori, mašine kopaju duboko u istoriju grada... 
Privuče nam pažnju kada vidimo da neko priča sam sa sobom, ali je tačnije da u ovom gradu niko nije "sam sa sobom". I zvanični podaci pokazuju da nas buka prati u svakom stopu, uz nas je tokom dana, večeri, prati nas u krevet i oblizuje nam uvo pred san. 
 
Buka je toliko sveprisutna da i tišina može da probudi. Nešto se dogodi, zavlada odsustvo zvuka, mozak to registruje kao fenomen, otvorite oči i postanete svesni komšiluka koji je u jednom trenutku, suprotno svojim navikama, i sam utonuo u san. Takvo buđenje dobija žig neporecivo lepog, nečega čega se setite s vremena na vreme. Pokušavaćete da u misli prizovete to zvučno nepostojanje sveta. Bezuspešno, naravno.
Taj neuspeh ne primamo k srcu, da je tako, bio bi ovo grad poraženih. Životom u gradu pristali smo na određene uslove, jedan od njih je i saučesništvo raznolikog spektra zvukova u našim pokretima, koracima, odlukama. 
 
Samo po sebi to nije problematično. Ono što je nezgodno jeste da su vrednosti buke probile granicu koja su prihvatljive. Sve to utiče na zdravlje, ta neusklađena kompozicija nam pritiska glavu, steže nam grudi, doprinosi tome da se pri dolasku kući osećamo kao ispljuvak dana, prežvakani i isprani.
 
Postoje, naravno, neke stvari koje bi mogle svima da nam pomognu. Nadležni se i dalje vode time kako da smanje buku u gradu, ali to sve deluje pomalo smešno. S jedne strane bi manje buke, a nasuprot tome žele da podignu vijadukt ili saobraćaj u centru grada rasterećuju garažama u njegovom srcu. 
 
Umesto o buci, više bi moglo da se priča o zvučnom pejzažu. Od čega je sve sačinjen glas Novog Sada, da li je to više krik ili ume i da zapeva? Postoje neki zvuci zbog kojih se osećate bolje, koji vas rasterete brige ili vas zainteresuju dovoljno da počnete da razmišljate.
 
To je onaj trenutak kada hodate ulicom, zavirujete u prozore i onda iz Akademije umetnosti dopire lepa melodija odsvirana na klaviru. Neko se uvežbava, frustriran je zbog greške i u ćošak ga sateruju ambicije, ali ne bi bilo tako da je ta osoba svesna olakšanja koje su te melodije donele dvonogom slučajnom uzorku. 
Osmeh vam izazove prizor u kojem tri devojčice sa ulice dozivaju drugarice, a njena baka odgovara da će izaći napolje posle ručka. Neki muškarac, sa savijenom listom iz kladionice u ruci, peva na Bulevaru Evrope "Ore Lola" i verovatno se već oseća kao dobitnik, možda ima dobru dojavu.
 
Slika može da donese tišinu, izolovanost od grada. Takav prizor je sahrana na katoličkom groblju, tek nekoliko ljudi se oprašta od nekoga ko im je bio blizak dok ih posmatra kopač grobova. Niko ništa ne govori, pa ni vi više ništa ne čujete. Kontra smrti je živost dečaka koji šutira loptu o zid, to je za njega neopterećujući zvuk, za druge pak problem.
 
Tako vam je to, kad grad počne češće da prede, bolje ćemo se čuti.
  • Bolek

    04.12.2023 10:12
    @Posteni

    Komšija uradiš isto što i ja. Nađeš koja je soba u domu, naoružaš se kamenjem, pa prođeš u ranu zoru kad školarci završe sa žurkom i počastiš ih sa par komada - tu više žurki neće biti barem neko vreme.
  • Posteni

    02.12.2023 10:06
    Platilac poreza
    Evo jedne situacije koja se stvarno desila.Zabava u studentskom domu B na Limanu 3 i istovremeno muzika,verovatno sa Ribarca.Prikaz kako se stanovnistvo koje trpi buku elegantno zafrkava.Zovem komunalnu,oni kazu za preglasnu muziku zaduzena policija.Zovem policiju oni kazu za restorane i zgrade zaduzena komunalna.Opet zovem komunalnu i evo ukratko prepricavam: Komunalka me prvo savetuje da u 02 h ujutro sidjem i kazem coveku na recepciji studentskog da im kaze da se utisaju??????Potom mi kaze da oni svakakomuziku sa Ribarca nece moci zaustaviti vec im mogu samo naplatiti kaznu(i ostaviti ih da sviraju,pitam ja????????DA,zakon tako odredjuje.)
    Zatim kaze da stanari zgrade pokupe potpise kome smeta buka,objasnjavam da tu buku druga strane zgrade mozda i ne cuje...i na kraju da prijavim buku ustanovi koja meri decibele i odredjuje da li je to prekomerna buka.Uzmem podatke da ih zovem komunalna kaze oni rade u ponedeljak pa ih nazovite.Razmisljam kako da "nastimam vreme i mesto buke sa covekom koji ce u 02 h ujutro doci to da izmeri????????ODUSTADOH ,koliko li nas ne spava i muci se sa neradom ili nepostovanjem zakona.Ovo je istinita prica.
  • Tuga

    02.12.2023 08:14
    Autor teksta ocigledno nikada nije doziveo jacinu I trajanje buke od kobe ne moze da se spava, radi, zivi a to je Novi Sad, a ne predenje make.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.