Izborna frka: Novosadski klot i frket

Polako se zagreva predizborna atmosfera u Novom Sadu. No, izbori dođu i odu, a problemi se, nekako, nagomilavaju.
Izborna frka: Novosadski klot i frket
Foto: 021.rs
Ima li besmislenijih stvari od onlajn peticija? Ima, naravno, ali i onlajn peticija zaslužuje svoje mesto u svetu besmislenog oglašavanja onda kada biste nešto da kažete, a niste sigurni šta. 
 
To neko treba da javi strankama u Novom Sadu, spasite nas toga. Kasarna "Dr Rudolf Arčibald Rajs" nije u najboljem stanju, niti mi ima svoju svrhu. Zajedno za Novi Sad je tako pokrenuo peticiju, onlajn dabome, da se kasarna pretvori u studentski dom.
Ovakva ideja se i ranije čula i može se reći da je dobra. Ukoliko postoje uslovi, zašto ovaj važan objekat ne bi bio namenjen studentima koji čine veliki deo gradske populacije. Pitanje je, na primer, zašto po ovom pitanju ne znamo za razgovore i saradnju sadašnjeg gradonačelnika i bivšeg prvog čoveka grada Miloša Vučića, koji je prethodni mandat proveo na čelu resora odbrane?
 
Da li je gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću došlo u misli, dok je u nekim davnim danima slušao sastav The Opressed i, možda, pesmu "Government out", da će jednog dana on biti vlast?
 
Gradonačelnik je u ozbiljnoj kampanji, obilazi škole, uključuje se u televizijske programe, priča sa penzionerima... U Futogu je naučio šta je klot, šta frket, pa se možda nešto i isplete. Nedeljom, zna se, pravac crkva. Kad se već tamo nađete, nije loše nešto i da kažete. Ovog puta govor se držao u crkvi na Grbavici, ne na Limanu, polako s tim.
Na Trgu slobode u nedelji za nama okupila se i koalicija "Srbija protiv nasilja". Najavili su da su formirali izborni štab i da kreću u kampanju za izbore u Novom Sadu. Posle dužeg vremena u ime dela novosadske opozicije obratio se i Borislav Novaković, izrazivši nadu da će, bez obzira na to da li se ide u jednoj ili više kolona, stranke koje su kontra gradskoj vlasti ipak delovati jedinstveno.
 
Možda će delovati zajedno, ali je bilo primetno da na skupu nema upravo onih koji su bili deo ovog opozicionog bloka na decembarskih izborima, a koji imaju svoje novosadske ogranke - nedostajali su Zajedno i Zeleno-levi front. Upravo ovaj izostanak govori u prilog tome da bi aktivističku koaliciju mogli da čine Zajedno za Novi Sad, Građanski pokret Bravo, te članovi lokalnog odbora ZLF-a. 
 
Ovo ne bi bilo iznenađujuće, s obzirom na to da su u pitanju novi pokreti koji su bliski jedni drugima i koji organizaciono odudaraju od stranaka koje čine "Srbiju protiv nasilja". Naravno, postavlja se pitanje, da li su zaista u pitanju nepremostive razlike, pogotovo na lokalnom nivou. Čak i ukoliko nema jednog bloka proevropske opozicije, naznake dobre volje za međusobnu saradnju predstavljale bi ohrabrenje opoziciono nastrojenoj javnosti. 
 
Sve aktivniji je i odbor Demokratske stranke, koji se protekle sedmice fokusirao na finansijsku situaciju u gradu, navodeći da u budžetu Novog Sada u ovom trenutku praktično nema novca za nove investicije. Odgovorio je SNS saopštenjem kojim se pokazuje da za njih dijalog podrazumeva bezobrazluk, ali je suštinska poruka ta da krize nema i da su investicije na istorijskom maksimumu.
 
Važno je razumeti da su naprednjaci zajahali na talasu oporavka svetske privrede od ekonomske krize. Isto tako, važno je razumeti da je tu priliku trebalo iskoristiti kako bi se u gradu nešto uradilo, kao što je dobro imati u vidu da Novi Sad nije izolovano ostrvo i da ono što se dešava u poslednje tri-četiri godine utiče na ovaj mali grad. Potpuno je drugo pitanje da li vagamo između toga da je neko dobru priliku iskoristio na dobrobit građana - ili se o nju samo okoristio.
Nagrada za populistički potez nedelje odlazi u ruke Pokreta obnove Kraljevine Srbije. Slučaj Ane Mihaljice i dece koja su izmeštena iz primarne porodice zbog navodnog zanemarivanja, pokrenuo je lavinu komentara i mržnje proizašle iz nepoverenja u institucije. 
 
Umesto debate o tome kakve su nam institucije i u kojoj meri popuštaju pod pritiskom raznoraznih grupa, zaključak POKS-a je da bi gradska vlast trebalo da obezbedi normalne uslove za život ove porodice, dok bi građevinska kompanija Galens trebalo da obezbedi stan. 
 
U narednim mesecima pred Novosađanima su obraćanja, obećanja, optuživanja, prokazivanja, kombinacije, priče o javnom interesu. Na osnovu politike u kojoj je najvažnije oružje uvredljivo saopštenje, neko će možda od muke zapevati: You listen to their stories/ You listen to their lies/ You listen to their propaganda/ They're the bastards you despise.
 
***
 
Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije.  Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.
  • Dejan sa Štranda

    19.03.2024 10:20
    Sakriti Boru ( Zig Solunac ) pod kamen i ne spominjati ga,odmah će biti bolji rezultat.
    Isto važi za Brajana,Pogačara i za mnoge druge.
    Najviše će učiniti,ne pojavljivanjem i ne učestvovanjem.
  • Paja M.

    19.03.2024 07:25
    DA LI ĆE GRADSKA VLAST IZGRADITI AUTOBUSKU OKRETNICU NA CARDAKU??? Grupa gradjana u toku sledece nedelje ide kod Vucica da se žali na desetogodišnje laži i obećanja Vucevica Mirovica i Djurica
    Sva trojica nas prave budalama i lažu. Nama je dosta. NAŠA DECA I MI SVAKODNEVNO IDEMO 3km PESKE DO PRVE AUTOBUSKE STANICE JER TAMO NEKI GRADSKI ODBOR SNS NEĆE DA DOZVOLI DA SE URADI NAJOBIČNIJA STANICA. Gras nam je dao autobus ali gradska vlast NEĆE da napravi okretnicu. Sramota i bruka. Za izbore od nas vise nikada neće imati podršku!!!!
  • Ssy

    19.03.2024 06:57
    Neizvesno
    Želim da se NS oslobodi od nazaDNOg čopora, ali mi malo hladno oko srca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.