VIDEO: U San Francisku otvoren kafić u kojem goste poslužuju roboti

Gledajući pre nekoliko godina konobare koji rade i poslužuju kafu, Henri Hu zaključio je kako bi taj posao koji uključuje brojne ponavljajuće radnje, mogli da rade i roboti.
Odmah se bacio na posao i realizaciju ideje o kafiću u kojem bi, umesto konobara, kafu mogli da prave roboti. Odustao je od fakulteta, prodao automobil i skupio novac od porodice, a tu ideju su podržali i neki investitori poput Khosla Venturesa, Social Capitala i Džejsona Kalakanisa. Prvi Cafe X otvorio je u Hong Kongu prošle godine, a početkom ove godine njegov robot kafu poslužuje i u San Francisku, u kafiću jednog tržnog centra.
 
Hu kaže kako su trenutno fokusirani na efikasnost, odnosno brzinu pripreme kafe kako ljudi ne bi čekali 10 do 15 minuta na šolju kvalitetne kafe. Korisnici kafu mogu naručiti preko posebne mobilne aplikacije ili na kiosku unutar kafića, a nakon narudžbine dobijaju četverocifreni kod s kojim podižu kafu.
 
Trenutno nije poznato kolika je cena otvaranja kafića u kojem je konobare zamenio robot, ali Hu kaže kako je ona slična kao i cena renoviranja i otvaranja tradicionalnih kafića. Dodao je kako su trenutno fokusirani samo na pružanje "odličnog iskustva" korisnicima i da nedeljno prodaju oko hiljadu šolja kafe. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija