Posmatrači idu ka Debaljcevu, priprema povlačenja oružja

Iz Donjecka je ka Debaljcevu krenuo je konvoj sa posmatračima OEBS-a, javila je "Donjecka novinska agencija", a predstavnik snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da danas počinje proces povlačenja teškog naoružanja od linije razgraničenja, ali da je realno da povlačenje vojne tehnike počne prekosutra, 24. februara.
Iz Donjecka je ka Debaljcevu krenuo je konvoj sa posmatračima OEBS-a, javila je "Donjecka novinska agencija", a predstavnik snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da danas počinje proces povlačenja teškog naoružanja od linije razgraničenja, ali da je realno da povlačenje vojne tehnike počne prekosutra, 24. februara.

Prema Basurinovim rečima, povlačenje je trebalo da počne pre tri dana, ali su se strane tek sada dogovorile da od danas počne računanje dvonedeljnog roka za taj proceš, kako je propisano dogovorima iz Minska od 12. februara.

"Pripremne radove obavljamo danas, sutra je praznik, a od 24. februara realno će početi povlačenje tehnike", rekao je on, prenosi Tas S. Ta ruska agencija javila je iz Donjecka i da u konvoju posmatrača OEBS koji idu ka strateškom gradu Debaljcevu, između Donjecka i Luganska, ima deset vozila i da ih prate vozila MUP DNR.

Saradnici OEBS-a uzdržavaju se od komentara. Vlasti samoproglašenih DNR i Luganske Narodne Republike (LNR) juče su saopštile da su spremne da osiguraju pristup posmatračima OEBS-a u rejon tog grada koji se nalazi na granici između te dve samoproglašene republike.

U međuvremenu, ruske i ukrajinske agencije prenose informacije o poštovanju prekida vatre, koji je u skladu sa dogovorima iz Minska stupio na snagu 15. februara. Ukrinform prenosi saopštenje "Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije" da je "neprijatelj" tokom protekle noći pucao 12 puta na pozicije ukrajinskih snaga, između ostalog višecevnim raketnim bacačima, artiljerijom i minobacačima, a da su najaktivnija dejstva bila u donjeckom pravcu.

Navodi se da je pucano na sela Peski, Vodjanoje, Tonjenkoje i na Avdejevku. Ukrajinska državna agencija prenosi i tvrdnje jednog od pripadnika Nacionalne garde da se "od jutros vodi žestoka bitka" u selu Širokino u blizini Marijupolja, na obali Azovskog mora. Prema tvrdnji tog predstavnika Garde, ukrajinski vojnici drže pozicije a nema ni ranjenih, ni poginulih.

Ukrajinske snage, kako je rekao, kontrolišu oko dve trećine tog sela, kao i drugih obalskih mesta. Proruske snage DNR saopštile su da tokom protekle noći ukrajinske snage nisu kršile primirje, dok RIA Novosti prenosi saopštenje Donjecka da su se i jutros čuli plotuni teške artiljerije u tom gradu.

Štab ustanika juče je saopštio da su ukrajinski vojnici tokom prethodnih 24 sata 27 puta prekršili režim prekida vatre i da su se borbena dejstva vodila pretežno u oblasti donjeckog aerodroma.
  • ....

    22.02.2015 22:26
    oebs...
    e cim su oni dosli izduvali su i jedni i drugi....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet