Atina želi kompromis po pitanju ratne odštete

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas zalaže se za političko rešenje pitanja ratne odštete koju Grčka traži od Nemačke zbog okupacije u Drugom svetskom ratu.
Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas zalaže se za političko rešenje pitanja ratne odštete koju Grčka traži od Nemačke zbog okupacije u Drugom svetskom ratu.

To bi mogao da reši zajednički tim stručnjaka dve zemlje, navodi list "Zidojče cajtung".

"Mislim da treba da pronađemo način da razumno razgovaramo s Nemačkom o određenim problemima", rekao je Kocijas za nemački list i dodao da treba formiratu ekspertsku komisiju, sačinjenu od stručnjaka iz dve zemlje. U članku naslovljenom "Atina želi kompromis po pitanju ratne odštete", list takođe navodi da će se Kocijas, koji se u Berlinu sastaje sa svojim kolegom Frankom-Valterom Štajnmajerom, s njim razgovarati o Grčko-nemačkom fondu za budućnost.

Upitan da prokomentariše grčki dug, Kocijas nije izneo nikakav konkretan zahtev, ali je opisao nemačku kancelarku Angelu Merkel kao veoma razumnu osobu koja brine o budućnosti Evrope. Kocijas je rekao i da je važno da Evropa ne destabilizuje Grčku jer će, ako se to dogodi, milioni ljudi s Bliskog istoka moći da pronađu put do severne Evrope.

Grčka vlada, suočena sa velikim finansijskim problemima, nedavno je zatražila od Nemačke da joj isplati obeštećenje za događaje tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, što Berlin odbija. Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da ugovor o reparaciji s Nemačkom iz 1960. godine nije pokrio glavne zahteve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.

Prema nekim izvorima iz Atine, Nemačka je dužna da isplati Grčkoj oko 162 milijarde evra, što je oko polovine grčkog duga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet