VIDEO: Poljska policija prokrčila put ekstremistima da marširaju gradom

Poljska policija odvukla je sa ulica u Varšavi više desetina Poljaka koji su posedali na kolovoz kako bi blokirali prolazak najavljenog i odobrenog marša ekstremističke nacionalističke desnice u organizaciji Svepoljske omladine povodom godišnjice Varšavske bitke, u kojoj je 1920. godine poljska vojska pobedila boljševike i preokrenula ishod rusko-poljskih ratova.
Skandirajući "Varšava oslobođena od fašizma" nekoliko desetina demonstranata iz grupe od oko njih 200 posedalo je rame uz rame u nekoliko redova na ulicu na trasi marša ekstremista u pokušaju da zaustave povorku od oko 150 ekstremista.
 
Sa ulice ih je, međutim, silom odvukla policija i prokrčila put ekstremistima, a posebno je preko megafona upozoravala poslanike i senatore partija opozicije da napuste prostor.
 
Blokadu esktremista organizovali su aktivisti iz pokreta Građani RP koji su aktivni i na drugim protestima protiv poteza poljskih vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda, zbog koji je protiv Poljske proceduru procene valjanosti pravne države i sistemskih rizika po demokratiju pokrenula Evropska unija.
 
Na čelo današnje blokade stale su Poljakinje iz Opštepoljskog štrajka žena, pokreta koji se okupio i izveo na ulice gradova širom Poljske stotine hiljada žena kada su prošle jeseni vladajući konzervativci Jaroslava Kačinjskog pokušali da uvedu potpunu zabranu abortusa, čak i kada rođenje bebe znači sigurnu smrt majke, ali su se pred ogorčenim Poljakinjama koje su masovno izašle na ulice povukli i odustali od zakona.
 
Demonstranti protiv ekstremista zatražili su od gradonačelnice Varšave Hane Gronkjevič Valc da ubuduće ne dozvoli da Varšavom legalno maršira esktremna desnica, a na današnju blokadu su došli sa belim ružama koje su bile simbol velikih protesta širom Poljske za nezavisne sudove prošlog meseca.
 
  • bs

    16.08.2017 09:51
    @wtf Da ih vrate Rusima, šta će oni sa rusima. Poljaci su kroz istoriju toliko puta išamarali Ruse da ne vidim što bi im se vraćali kada tamo i ne pripadaju.
  • Wtf?

    15.08.2017 21:27
    Poljaci su inace kao religiozni zuti mravi ali nisam znao da su do ove mere nacisti. Sve te novopecene EU clanice treba vratiti Rusima i mirna Backa. Pelcer im se osusio, nije to Evropa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet