Nuklearna proba Severne Koreje izazvala jak zemljotres

Severna Koreja danas je sprovela šestu nuklearnu probu, potvrdila je japanska vlada posle izveštaja nekoliko stranih instituta za geologiju da je registrovana "eksplozija" magnitude 6,3 u blizini lokacije gde je sprovedena atomska proba.

"Japanska vlada potvrđuje da je Severna Koreja sprovela nuklearnu probu", izjavio je šef japanske diplomatije Taro Kono. Ta proba bi mogla da poveća već velike tenzije na Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja je pre probe saopštila da je razvila hidrogensku bombu namenjenu za novu interkontinentalnu balističku raketu koju već poseduje.

Vojska Južne Koreje je sa svoje strane navela da je potres registrovan u blizini lokacije gde je sprovedena nuklearna proba.

Američki institut za geologiju naveo je da je zemljotres bio magnitude 6,3, odnosno veći nego tokom ranijih nuklearnih proba Severne Koreje. "Više liči na eksploziju nego na pravi zemljotres, jer nema epicentra u dubini zemlje", naveo je taj institut i dodao da je deset minuta posle prvog potresa regitrovan drugi, manje maginute, od 4,6.

Prethodne nuklearne probe Severne Koreje takođe su izazivale zemljotrese.

Severna Koreja je od 2006. godine sprovela pet nuklearnih probi i seriju testiranja balističkih raketa zbog čega su joj uvedene stroge međunarodne sankcije koje su dodatno pooštrene. Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

  • markoni@Недељко

    03.09.2017 10:31
    pretpostavljam
    oni su jako velika zemlja, koja ima ekonomskog dzina pored sebe pa sankcije ne rade posao, jel svu trgovinu rada sa kinom....
  • jednostavno

    03.09.2017 10:25
    @Недељко
    Tamo političari nisu lopovi, nema stranaka, stranih investitora, domaćih tajkuna, mafije i nema privilegovanih. Ko god pokuša nešto nelegalno ide pravac u logor sve sa celom porodicom ili pred streljački stroj.
  • makijaveli

    03.09.2017 10:07
    moguce je
    Pre svega, moguće je , jer su im zaleđina Kinezi a i Rusi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet