Tinejdžer osuđen za upad u telefone i mejlove zvaničnika SAD

Britanski tinejdžer Kejn Gembl (18) osuđen je na dve godine služenja kazne u popravnom domu zbog kompromitovanja mejlova i telefona visokih američkih zvaničnika, što je sud okarakterisao kao činove "sajber terorizma".
Tužioci su naveli da je Gembl tokom 2015. i 2016. godine obmanuo pozivne centre da mu otkriju informacije pomoću kojih je ušao u naloge tadašnjeg zamenika direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Marka Đulijana, tadašnjeg ministra unutrašnje bezbednosti SAD Džeja Džonsona, tadašnjeg šefa američke obaveštajne službe CIA Džona Brenana i drugih zvaničnika.
 
Gembl koji je pripadao grupi hakera "Crackas with attitude" objavio je na internetu neke od tih informacija, naveli su tužioci.
 
On se prošle godine izjasnio krivim, a krivični sud u Londonu ga je osudio na služenje kazne u popravnom domu.
 
Sudija Čarls Hedon-Kejv rekao je da je njegova "prljava kampanja politički motivisanog sajber terorizma" nanela bol žrtvama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.