U Beču demonstracije zbog Divjaka

Demonstracije za oslobađanje bivšeg bosanskog generala Jovana Divjaka održane su u Beču.
Demonstracije za oslobađanje bivšeg bosanskog generala Jovana Divjaka održane su u Beču.

Prema procenama bečke policije, u demonstracijama koje su počele na trgu Švarcenbergplac, u neposrednoj blizini ambasade Srbije, učestvovalo je oko 800 ljudi. Oni su nosili transparente sa natpisom "Ne damo te Jovo", "Oslobodite Jovu", "Svi smo mi Jovo". Nakon kraćih govora povorka je krenula do austrijskog parlamenta uz skandiranje "Jovo nije zločinac", "Svi smo mi Jovo".

U obraćanju prisutnima, ambasador BiH u Austriji Haris Hrle rekao je da ove demonstracije nisu usmerene ni protiv jedne države, već protiv nepravde koja je načinjena hapšenjem Divjaka. On je, kao i ostali govornici, kazao da Divjak nije počinio nikakav ratni zločin zbog koje je raspisana poternica iz Srbije.

Takođe je prisutnima pročitano pismo organizatora demonstracija, Udruženja građana BiH, u kojem se zahteva oslobađanje "branitelja Sarajeva".

Divjak se trenutno nalazi u pritvoru u Kornojburgu, pokraj Beča, gde mu je sudija, u petak, odredio pritvor od 14 dana.

Nekadašnji general Armije BiH uhapšen je na bečkom aerodromu Ssvehat na osnovu međunarodne poternice koju je 2008. za njim raspisala Srbija pod optužbom da je počinio ratni zločin kada je u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu napadnuta kolona JNA.

Divjak je uhapšen prilikom kontrole dokumenata, na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je podnela Srbija 2008. godine. Austrijske vlasti na osnovu dokumentacije iz Beograda treba da odluče da li postoje dokazi dovoljni za sudski proces, odnosno izručenje Srbiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet