VIDEO: Zaposleni u bolnici zlostavljali autiste

Zbog sumnje da su zlostavljali pacijente sa posebnim potrebama u privatnoj bolnici "Winterbourne View" u Bristolu, uhapšeno je četiri radnika.
Zbog sumnje da su zlostavljali pacijente sa posebnim potrebama u privatnoj bolnici "Winterbourne View" u Bristolu, uhapšeno je četiri radnika.

Celu priču o zlostavljanju razotkrio je Džo Kesi, novinar "BBC-ja", a snimke mučenja osoba obolelih od autizma preneli su gotovi svi svetski mediji.

Novinar je u tajnosti snimao svakodnevne aktivnosti u bolnici u kontinuiranom periodu od pet nedelja, nakon što mu se obratila bivša medicinska sestra Teri Brajan, koja je sumnjala da se zaposleni iživljavaju nad pacijentima.

"Ti ljudi su članovi nečije porodice, nečija braća, sestre ili deca. Njihovi najbliži nemaju pojma kroz šta oni prolaze i kako se sa njima postupa. Ja sam mesec dana gledao zlostavljanje najranjivijih članova našeg društva i neke prizore ne mogu da izbacim iz glave", rekao je Džo i dodao da mu je ovo bio najteži zadatak u karijeri.

Jedna od štićenica bolnice, Simon, koju su zaposleni obučenu guralu pod tuš, požalila se svojevremeno roditeljima na maltretiranje, ali joj oni nisu verovali, nošeni mišlju da je to ipak terapijska ustanova.

Endrju MekDonel, psiholog koji radi sa osobama sa mentalnim teškoćama, šokiran snimkom, rekao je da su zaposleni ignorisali osnovna pravila i načela u ophođenju sa najranjivim pojedincima.

Sve četiri osobe koje su privedene, puštene su iz pritvora uz kauciju, a vlasnici bolnice su uz javno izvinjenje porodicama, otpustili 13 zaposlenih.

"Sve što sada mogu da učinim, je da se izvinim porodicama i svima koji su prošli kroz ovu torturu, i pobrinem se da se ovako nešto više nikada ne ponovi", izjavio je upravnik bolnice Li Rid, prenosi Srbijanet.

 

 

  • staracstol

    02.06.2011 06:42
    stoka
    Ovo je dno neljudskosti, osoblje je za zatvor

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet