Bugarska i Rumunija ostaju van Šengena?

Zahtevi Rumunije i Bugarske da budu primljeni u evropski šengenski prostor bez granica biće odbačeni na ministarskom sastanku EU zbog protivljenja dve zemlje, rekli su diplomatski izvori u Briselu.

Zahtevi Rumunije i Bugarske da budu primljeni u evropski šengenski prostor bez granica biće odbačeni na ministarskom sastanku EU zbog protivljenja dve zemlje, rekli su diplomatski izvori u Briselu.

Ministri unutrašnjih poslova 22 zemlje EU članice šengenske zone odlučivaće na sastanku u Briselu o zahtevima Rumunije i Bugarske, međutim Holandija i Finska su zvanično objavile da se protive širenju te zone gde se putuje bez pasoša na te dve zemlje. Za prijem u šengenski prostor potrebna je jednoglasna saglasnost zemalja članica.

Šengen zonu sačinjavaju 22 od 27 zemalja članica EU (Velika Britanija, Irska i Kipar nisu unutar tog prostora), kao i Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn. Jedan diplomata je ukazao i da Holandija i Finska nisu jedine zemlje koje se protive primanju Rumunije i Bugarske u šengensku zonu, ali su jedine koje to javno kažu.

Sada se razgovara o kompromisnoj formuli da se dozvoli ulazak u fazama. U prvoj fazi, 31. oktobra, otvorili bi se aerodromi i luke za šengen zonu, a jula 2012. kopnene granice. Francuska i Nemačka, međutim, ne žele da se obavežu da prihvataju određivanje datuma za kopnene granice. Francuska traži da se sačeka godišnji izveštaj o korupciji u EU u julu pre nego što se donese odluka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet