O nezavisnosti Škotske 2014.

Škotska vlada najavila je danas referendum o nezavisnosti za jesen 2014, pošto je vlada u Londonu saopštila da on može da bude održan, ali pod njenim uslovima.
Škotska vlada najavila je danas referendum o nezavisnosti za jesen 2014, pošto je vlada u Londonu saopštila da on može da bude održan, ali pod njenim uslovima.

Škotski premijer Aleks Salmond rekao je da će do tada građani moći da čuju sve neophodne argumente i da će svi politički procesi biti okončani.

Održavanje referenduma 2014. poklapa se sa 700. godišnjicom bitke kod Benokberna, kada je škotska vojska pobedila englesku, ali je Salmond tvrdnje da o postojanju nekakve namere odbacio kao "besmislene".

Vlada britanskog premijera Dejvida Kamerona smatra da bi referendum o nezavisnosti Škotske trebalo održati što pre, jer neizvesnost oko tog pitanja nanosi štetu škotskoj ekonomiji.

Vlada je najavila da će dati neophodna ovlašćenja škotskom parlamentu za raspisivanje referenduma, čije bi samostalno delovanje bilo u suprotnosti sa zakonom.




  • cvrc

    11.01.2012 10:02
    Mora da će biti pošten referendum čim je pod uslovima koje određuje okupator Škotske tj. Engleska. Isto bi tako bilo i u slučaju referenduma o nezavisnosti Vojvodine - može ali pod uslovima koje odredi Srbija tj. unapred sve predoređeno da referendum ne uspe. Nezavisnost koja nije izgubljena na referendmu ne treba ni tražiti kroz referendum, već je proglasiti i kraj, kao što su to učinile SAD i mnoge druge države kroz istoriju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet