Pomilovan Naser Orić

Predsednik Federacije BiH pomilovao je bivšeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici Nasera Orića i ukinuo mu uslovnu kaznu od četiri godine.

Predsednik Federacije BiH pomilovao je bivšeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici Nasera Orića i ukinuo mu uslovnu kaznu od četiri godine.

Pošto je Orić tu kaznu izdržavao zbog nelegalnog nošenja oružje i municije, ovim pomilovanjem njemu je omogueno da ponovo nosi oružje bez straha da će ponovo završiti iza rešetaka. Uz Orića, predsednik FBiH Živko Budimir je pomilovao još nekoliko zatvorenika, među kojima su i ubice, pljačkaši i seksualni prestupnici. Obrazlažući odluku, Budimir je rekao da su svi pomilovani u potpunosti rehabilitovani i da "ne predstavljaju nikakvu opasnost za društvo".

Ratni komandant srebreničkim muslimana, kojem je zbog ratnog zločina bilo suđeno u Haškom tribunalu gde je proglašen nevinim, osuđen je u junu 2009. u sarajevskom opštinskom sudu na dve godine zatvora. Godinu dana kasnije ta odluka je preinačena na četiri godine uslovno. Haški tribunal je 2006. osudio Orića na dve godine zatvora, samo zato što nije sprečio zločine, ali je u drugostepenom postupku 2008. godine, Orić oslobođen.

U procesu protiv Orića, Apelaciono veće u Hagu je tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993. godine", ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

  • sale novosadjanin

    13.01.2012 14:39
    sta reci?
    sramota !!!!!
  • 13.01.2012 14:22
    T-Rex
    Ovi bi i hitlera pomilovali...
  • ZoranNS

    13.01.2012 13:01
    To sve zavisi
    To sve zavisi od toga ko je zločinac, isti su kao i mi, naši nisu zločince a oni drugi, e to je drugo. Kome je Hag drag, odeno ga vrag.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet