Josipović: Jasenovac najveći spomenik zla

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, da je ustaški logor Jasenovac najveći spomenik zla i naglasio da se hrvatski narod "nasuprot zločinačke ustaške ideologije, većinski opredelio za antifašizam".
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, da je ustaški logor Jasenovac najveći spomenik zla i naglasio da se hrvatski narod "nasuprot zločinačke ustaške ideologije, većinski opredelio za antifašizam".

"Jasenovac je najveći spomenik zla koje je vladalo i u Hrvatskoj, zla koje ne smemo da zaboravimo i koje nas podseća da smo ovde među našim ljudima imali one koji su spremni na zločin", rekao je Josipović u Saboru Hrvatske povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

On je podsetio da su postojali i oni koji su imali hrabrosti da se odupru takvoj ideologiji, koji su spašavali pojedince i zaslužili naziv pravednika među narodima. Hrvatski predsednik je ukazao da "politička situacija izaziva reminiscencije na prošlost". "Ekonomska kriza, mržnja, želja za nasiljem, omalovažavanje drugih i teritorijalne pretenzije govore da čovečanstvo iz istorije nije naučilo neke lekcije. Zadatak svih nas je da radimo sve da ovde, među nama, u Evropi i svetu zlo nestane", istakao je Josipović i ocenio da je obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta prilika da se razmisli o obeštećenju porodica koje su stradale i kojima je oduzeta imovina.

Predsednik Sabora Josip Leko takođe je upozorio da su dugotrajna ekonomska kriza, širenje siromaštva i sve veći jaz između bogatih i siromašnih plodno tlo za mržnju koju ne sme da zanemari nijedan narod i država.

  • Dalmatinac

    30.01.2013 04:17
    Nemozemo menjati komsiju
    Ali svojim ponasanjem mozemo mu pokazati da mi Srbi jesmo oprastali i to Tri puta u proslom veku:Samo za "junačko držanje" u Mačvi, 1. novembra 1914. godine, odlikovano je na stotine hrvata,
    Zločini nad civilnim stanovništvom: Borbe u Mačvi i na Kolubari bile su, zapravo, rat Srba i Hrvata; najmasovnije zločine činile su trupe Trinaestog zagrebačkog korpusa.A drugi svecki rat svi znamo ko je bio na pogresnoj strani,Devedesete se nastavlja istrebljene pravoslavaca zapoceto u Macvi(sabac)1914-te.Mi hocemo da oprostimo ali dokle?Nama moze pomoci samo Papa
    iz rima,ali ni jedan Papa do sada nije ni prstom mrdnuo kada su pravoslavci ubijani i proterivani.Mozda ce Benedikt XVI da kaze svom stadu da to sta su radili svojoj braci nije dobro.
  • LimanacNS

    29.01.2013 11:23
    @sdragan
    "Sve zlo je došlo iz Srbije?". Zemlja koja ima ovakvu omladinu ne mora da brine za svoju budućnost. Jer onda budućnosti nemamo.
  • janko

    29.01.2013 09:17
    crno-crveni
    sta kazete na ovo?... ima li medju serBendama takav, da tako nesto kaze

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet