Morsi pomerio izbore za 22. april

Parlamentarni izbori u Egiptu pomereni su na 22. april sa prvobitno zakazanog datuma - 27. aprila, saopštio je portparol predsednika Muhameda Morsija.
Parlamentarni izbori u Egiptu pomereni su na 22. april sa prvobitno zakazanog datuma - 27. aprila, saopštio je portparol predsednika Muhameda Morsija.

Egipatski predsednik Muhamed Morsi promenio je datum predstojećih parlamentarnih izbora u zemlji nakon što su to tražili hrišćanski poslanici – Kopti.

Pripadnici koptske manjine su imali primedbu na datum izbora 27. aprila pa nadalje, jer bi fazno glasanje bilo obavljano i tokom njihovog verskog praznika, Uskrsa, preneo je Rojters. "Predsednik je prihvatio primedbe Kopta i izdaće saopštenje o promeni datuma održavanja izbora", rekao je ranije poslanicima predsednik Saveta šure (gornjeg doma parlamenta), Ahmed Fahmi.

Predsednik Muhamed Morsi raspisao je u četvrtak parlamentarne izbore, kazavši da će oni biti održani od 27. aprila do juna, u četiri etape. Kako je navedeno u predsedničkom dekretu, Narodna skupština će održati konstitutivnu sednicu 6. jula, preneo je Rojters.

Morsi i Muslimanska braća, čiju podršku uživa, nadaju se da će izborima biti okončan buran period političke tranzicije u Egiptu, obeležen i talasima nasilja koje je prepreka predsednikovim nastojanjima da oživi ekonomiju u krizi.

Izbori će, međutim, biti održani u zemlji u kojoj su, prema oceni britanske agencije, više nego ikada primetne podele između islamističkih partija, koje su osvojile najviše glasova na opštim izborima posle svrgavanja dugogodišnjeg lidera Hosnija Mubaraka 2011 i sekularne opozicije koja i dalje grupiše svoje redove.

Vođa najveće egipatske opozicione koalicije Front nacionalnog spasa Mohamed El Baradej pozvao je birače da bojkotuju predstojeće parlamentarne izbore u toj državi. "Pozivao sam na bojkot izbora 2010. godine da bih skrenuo pažnju na lažnu demokratiju. Danas ponavljam taj poziv, neću da učestvujem u činu obmane", napisao je El Baradej na svom Tviter nalogu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet