Hrvatska ponovo uvodi porez na šund

Hrvatsko Ministrastvo finansija odlučilo se daponovo uvede porez na šund, otkriva zagrebački "Jutarnji list" i navodi da će za ozbiljnu muziku PDV biti pet odsto, a za rok i festivale čak 25 procenata.
Hrvatsko Ministrastvo finansija odlučilo se daponovo uvede porez na šund, otkriva zagrebački "Jutarnji list" i navodi da će za ozbiljnu muziku PDV biti pet odsto, a za rok i festivale čak 25 procenata.

Uoči ulaska Hrvatske u Evropsku uniju nulta stopa PDV-a, koja je važila za knjige, pozorišne i bioskopske ulaznice, "otišla je u istoriju", navodi dnevnik i ukazuje da se već zna da će se za knjige primenjivati povlaštena stopa PDV-a od pet odsto.

Vlada bi "ovih dana" trebalo da odluči i o povlaštenoj stopi PDV-a na pozorišne, bioskopske, muzejske i koncertne ulaznice, odnosno o četiri kategorije ulaznica koje su u većini zemalja Unije objedinjene u jednu kategoriju - "ulaznice za kulturne događaje".

Nezavisno od toga o kakvim je predstavama, filmovima, koncertima reč, opterećeni su istom stopom PDV-a, najčešće povlašćenom, podseća list i kao primer daje susednu Sloveniju gde je ta stopa PDV-a već godinama 8,5 odsto, Austriju i Italiju sa stopom 10, Poljsku i Španiju (osam), Švedsku i Holandiju (šest) ....

U Srbiji, koja nije članica Unije, ta povlaštena stopa na kulturne događaje, uključujući i koncerte, iznosi osam odsto u odnosu na redovnu stopu PDV-a od 20 procenata.

Izuzetak od takve prakse je izrazito neoliberalna Velika Britanija u kojoj nema povlaštene stope PDV-a ni na kakva kulturna dogadjanja.

U predlogu se Ministarstvo finansija Hrvatske rukovodilo pozitivnom praksom, a i Ministarstvu kulture je dalo preporuku da stopa PDV-a na ulaznice za sve kulturne događaje iznosi pet odsto.

Ipak, Ministarstvo finansija uoči rasprave na vladi o stopi PDV-a na ulaznice za kulturne događaje iznelo je drugačiji, prilično diskutabilan i manjkav stav.

Resorno ministarstvo je voljno da poštuje preporuku Ministarstva kulture kada su u pitanju ulaznice za pozorišta, bioskope i muzeje, ali ne i za muzučke koncerte, osim ako ih nisu organizovale Koncertna direkcija Zagreb, KD "Vatroslav Lisinski" ili Studentski centar.

Takvim stavom, ukazuje list, kao da Ministrastvo finansija ponovo uvodi socijalistički "porez na šund", i ispada da su, recimo, najlošiji filmovi Žan Klod van Dama ili najgora pozorišna predstava u startu umetnost i kultura, a koncerti Bijonse, Robija Vilijamsa ili domaćeg Hladnog piva "to nisu".

"Ministarstvo kulture, srećom, shvata kako Dubrovačke letnje igre, "INmusic", "Zagrebdox" i "Outlook" festivale treba negovati. Međutim, hoće li Ministarstvo finansija to shvatiti?", piše "Jutarnji list".

  • 05.03.2013 21:39
    cek, cek
    Jesam ja to dobro ukapirao da je rok ustvari sund???
  • TJ

    05.03.2013 18:01
    Kultura?!
    Kultura se treba podržati finansijski svakako, ali i kulturni radnici bi trebali da se zapitaju šta se to sem šunda desilo pa ljudi u globalu zaobilaze kulturne događaje. Dakle da počnemo...
    Ja odavno nisam čuo za zanimljiv pozorišni komad koji bi želeo da pogledam. Smučili su mi se reciklirani naslovi koji se izvode iz godine u godinu. Ne bih ponovo da gledam Grka Zorbu ako me razumete. Ja sam se zaželeo nečega avangardnijeg... Problem je nedostatak informacija i monotoni repertoari namenjeni ''uštirkanim babama'' sa 60 i više godina.
    Ozbiljna muzika je opet posebna priča... Muzičari, koje iznad svega cenim treba da porazmisle o načinu na koji bi se mogli približiti širokim masama i popularisati svoju umetnost. Problem se ne rešava mini koncertima u Sinagogi, NOMUS-om i sl. Raja te događaje doživljava kao elitističke te ih zato i zaobilazi. Izađite malo iz svog paralelnog univerzuma i poradite na samopromociji.
    Književne večeri... Promocija knjiga na standardni način je toliko zlokobno monotona da nisam poželeo da pročitam ama baš ni jednu od knjiga sa promocija kojima sam silom prilika prisustvovao.
    Muzeji?! Koji muzeji?! Oni što se probude samo za noć muzeja a do tada kao da ne postoje? Koliko je grešaka sistema, toliko je grešaka načinjenih od strane kulturnih radnika koji očekuju da neko drugi za njih promoviše kulturu. Zato nam je kultura tu gde jeste! Shvatite da u ministarstvima koja o vama odlučuju sedi polusvet koji ne haje za vas!
  • Gillan

    05.03.2013 16:58
    Ajde manite se tih gluposti. Za kulturu se bori kulturom a ne represivnim metodima. Imali smo to vec jednom i niceg dobrog nije donelo. Sund je i dalje cvetao a sve ono sto valja se zatrlo...
    Razmislite samo ko je taj koji ce odredjivati sta je sund, pa ce vam se kasti samo... Opet ce od poreza biti oslobodjeni najgori ali zato bogati... S druge strane, ''arbitri'' ce saranjivati pravu umetnost koja nece imati da plati reket....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.