FOTO: U Venecueli sedmodnevna žalost povodom smrti Čavesa

U Venecueli je proglašena sedmodnevna žalost povodom smrti predsednika Uga Čavesa.
U Venecueli je proglašena sedmodnevna žalost povodom smrti predsednika Uga Čavesa. Širom zemlje građani tuguju za Čavesom, koji je juče preminuo u vojnoj bolnici u Karakasu posle skoro dvogodišnje bitke sa kancerom.

Čaves, koji je proveo 14 godina na čelu Venecuele, bio je prvi u nizu levičarskih lidera koji su došli na vlast u Latinskoj Americi u poslednjoj deceniji. Kako je objavio "Gardijan", Čaves će biti sahranjen u Karakasu i očekuje se prisustvo više miliona njegovih pristalica i levičarskih lidera širom sveta.

Godine 1992. našao se na čelu prevrata protiv tadašnjeg predsednika Karlosa Andresa Peresa koji je doživeo neuspeh, ali je to bio početak njegove političke karijere. Kratak politički govor koji je održao, dok su ga odvodili u zatvor, sa svojim zaštitnim znakom na glavi, crvenom beretkom, ostavio je utisak na mnoge Venecuelance i utro mu put narodnog vođe.

Nakon što je pomilovan, Čaves je krenuo na turneju po zemlji, a pobedu na izborima odneo je 1998. godine. Za mnoge birače predstavljao je novi početak nakon decenije vlada koje su viđene kao samodovoljne i korumpirane. Podršku je dobijao i zbog konfrontacije sa SAD, koju je okarakterisao kao dekadentnu, ratno huškačku imperiju.

Nekoliko puta je zapretio da će zaustaviti isporuku nafte u SAD, kao kada je optužio tadašnjeg predsednika Džordža Buša da je podržao puč 2002, ali to nikad nije učinio. Inspirisan svojim prijateljem i mentorom, kubanskim liderom Fidelom Kastrom, Čaves je, prema svojim kritičarima, vodio Venecuelu radikalnim putem, nacionalizujući veći deo ekonomije.

Poput Kastra, bio je poznat po svojim govorima, koji su se često protezali duboko u noć, a 2012. oborio je sopstveni rekord, govoreći bez prestanka gotovo 10 sati.

Sredinom 2011. je saopštio da se leči od kancera. Bio je na četiri operacije na Kubi, kao i na hemoterapiji i radijaciji. Dva puta je saopštio da je izlečen, a od odlaska na Kubu 11. decembra, nije se pojavljivao u javnosti.

U oktobru 2012. je ponovo izabran za predsednika sa 55 odsto osvojenih glasova, ali je bio previše bolestan da bi položio zakletvu za svoj novi šestogodišnji mandat, koji je trebalo da počne 10. januara. Vrhovni sud Venecuele je doneo odluku da on ostaje predsednik, čak iako se nalazi u bolnici.

Predsednički izbori u roku od 30 dana

U Venecueli će morati da budu održani i predsednički izbori i to u roku od 30 dana. Čaves je smatrao da bi sadašnji potpredsednik Nikolas Maduro bio njegov dobar naslednik.

Maduro će se na izborima najverovatnije suočiti sa Enrikom Kaprilesom, kandidatom opozicije koji je izgubio na predhodnim predsedničkim izborima.

  • 08.03.2013 13:41
    liman 2
    ...molim sve diktatore na svetu da sacekaju jos malo sa umiranjem , da im Toma podeli odlikovanja za zivota , nema smisla da ih odlikuje posthumno...Boze ima li te.
  • Dejan

    06.03.2013 14:07
    @ Anonimus @ V
    "...sudeći po narodu koji tamo živi, bili su zadovoljni sa njim..."
    Sudeći po fotografijama onih koji plaču, to je tako, ali na izborima prošle godine je dobio 55%, a to je tek nešto više od polovine.
    Ne razumem taj princip da je nešto (ili neko) pozitivno samo ako se suprotstavlja politici SAD. Valjda postoje i drugi aspekti. Čavez je ipak bio diktator, jer je gušio slobodu govora i gazio po ljudskim pravima svojih političkih protivnika. To što su vlasti SAD isticali tu činjenicu ne čini je manje tačnom.
  • Venecuelancic

    06.03.2013 14:04
    Anonimus - @V
    A to znaš iz medija? :) Zadovoljni su bili velikim delom i kod nas sa Slobom, slično stanje je bilo tamo. Socijalna politika za nezaposlene i džabalebaroše da idu da glasaju... (iz prve ruke)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.