Objavljen spisak "Dvanaest prljavih" kandidata za papu

Žrtve seksualnog nasilja koje su počinili sveštenici objavile su danas spisak "Dvanaest prljavih" potencijalnih kandidata za položaj pape.
Žrtve seksualnog nasilja koje su počinili sveštenici objavile su danas spisak "Dvanaest prljavih" potencijalnih kandidata za položaj pape.

Žrtve su pozvale Rimokatoličku crkvu da se "uozbilji" i zaštiti decu, pomogne žrtvama i razotkrije korupciju.

Na spisku koji je izdala grupa SNAP koja okuplja osobe koje su sveštenici seksualno iskorišćavali, nalaze se imena dvanaest kardinala iz SAD, Meksika, Hondurasa, Italije, Australije, Češke, Kanade, Argentine i Gane, koji se optužuju da su štitili sveštenike pedofile i davali uvredljive izjave u javnosti.

Svi navedeni kardinali smatraju se kandidatima za naslednika doskorašnjeg pape Benedikta XVI, koji je bio na meti kritika zbog reakcije na skandale o seksualnom zlostavljanju koji su potresli Rimokatoličku crkvu širom SAD i Evrope.

SNAP se, pored toga, protivi da za novog papu bude izabran ijedan član Rimske kurije, administrativnog ogranka Svete stolice, jer smatra da niko od njih nije spreman da zaista "očisti kuću" u Vatikanu i drugde.

Na crnoj listi žrtava svešteničkog zlostavljanja su kardinali Peter Turkson iz Gane, Tarčisio Bertone iz Italije, Dominik Duka iz Češke, Norberto Rivera Karera iz Meksika, Oskar Rodrigez Maradijaga iz Hondurasa, Timoti Dolan iz Njujorka, Donald Veul iz Vašingtona, Šon O'Meli iz Bostona, Angelo Skola iz Italije, Leonardo Sandri iz Argentine, Džordž Pel iz Australije i Mark Uele iz Kvebeka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.