Saudijska arabija ukida smrtnu kaznu obezglavljivanjem?

Saudijske vlasti razmatraju mogućnost da formalno odbace odsecanje glava kao metod pogubljenja osuđenih na smrt.
Saudijske vlasti razmatraju mogućnost da formalno odbace odsecanje glava kao metod pogubljenja osuđenih na smrt.

Ova zemlja je jedina na svetu u kojoj se smrtna kazna izvršava odsecanjem glave nasred trga. Prema pisanju Al Vatana, uglednog lista iz Saudijske Arabije, ministarski komitet Saudijske Arabije razmišlja o tome da obezglavljivanje zameni streljanjem.

Smrtna kazna se izriče za ubistvo, oružanu pljačku, silovanje i stavljanje droga u promet.

Samo ove godine bez glave je ostalo 15 ljudi. Prošle godine je dželat pogubio 76, a pretprošle 79 osuđenih na smrt.

Vlasti za sada nisu reagovale na pisanje Al Vatana. U naftom bogatoj kraljevini bilo je poziva da se obezglavljivanje zameni smrtonosnom injekcijom, i to u zatvoru a ne na javnom mestu.

  • NS 021

    11.03.2013 09:48
    Možda
    Možda ni kod nas ne bi bilo toliko kriminala da se primenjuju takve mere! A ne da silovatelj ili ubice traže "ljudska prava"! Pogotovu ako je u pitanju silovanje maloletnica ! Ili da pre podne pljačkaju zlatare a poslepodne idu u školu da diluju drogu! Ima još raznih krimi radnji kojih bi bilo manje!
  • B

    11.03.2013 01:02
    Moguća ispravka
    Koliko sam ja shvatio, vlasti KSA (uobičajena skraćenica za Kraljevinu Saudijsku Arabiju) ne nameravaju da odustanu od odsecanja glave, samo planiraju da to rade u zatvoru, a ne na javnom mestu. Možda nisam dobro razumeo originalnu vest na engleskom.
  • 10.03.2013 23:42
    Civilizacija.
    Opa, za deset godina stiže i sapun.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet