Grčka zakonom zabranjuje rasizam

Poslanici u Grčkoj su počeli raspravu o predlogu zakona kojim se zabranjuje poricanje holokausta i olakšava optuživanje za podsticanje na rasno nasilje.

Poslanici u Grčkoj su počeli raspravu o predlogu zakona kojim se zabranjuje poricanje holokausta i olakšava optuživanje za podsticanje na rasno nasilje.

Rasprava o ovim zakonima usledila je posle niza napada na imigrante i porasta popularnosti ekstremne desničarske partije Zlatna zora.

Prema tom predlogu zakona, o kome će se glasati krajem nedelje, tužioci će moći da podižu optužnice za rasno zlostavljanje bez potrebe da žrtve preduzimaju bilo kakve pravne radnje.

Za podsticanje na rasno nasilje biće zaprećena kazna od najviše tri godine zatvora.

"Mi već imamo zakone protiv rasizma, ali razlog zbog kog oni nisu primenjivani bio je to što su se imigranti, na primer, plašili da prijave zločine zato što nisu imali odgovarajuće putne dokumente, živeli su nelegalno ili su strahovali od deportacije", rekao je poslanicima ministar pravde Haralambos Atanasiju.

Grčki ombudsman je rekao da je primio 281 žalbu zbog napada motivisanih rasizmom i homofobijom tokom 16 meseci pre maja 2013. Rezultati tih napada su bila četiri smrtna slučaja i 135 povreda.

Predlog zakona obuhvata i zabranu poricanja da je pokolj Jermena koji su izvršili Turci Osmanlije genocid.

Poslanik Zlatne zore Antonis Gregos rekao je da je zakon "satanska zavera".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet