Kina postala najveća ekonomska sila

Kina je upravo pretekla SAD i postala najveća ekonomska sila na svetu, ako je suditi po rezultatima analize MMF-a.
Kina je upravo pretekla SAD i postala najveća ekonomska sila na svetu, ako je suditi po rezultatima analize MMF-a.

Ovo su odavno predviđali i mnogi ekonomisti kao i konsultantske kuće, ali najbliži rok da će do ovoga doći bila je 2024. godina.

"U narednih 10 godina, kineska ekonomija preusmeriće se ka bržem rastu domaće potrošnje, što će pomoći u jačanju njene strukture", govorili su ekonomisti i predviđali da će domaća potrošnja u Kini u narednoj deceniji rasti godišnjim tempom od 7,7 odsto, čime će postati ključni pokretač globalne potrošnje i ekonomskog rasta.

MMF je do ovih novih rezultata došao do upoređujući kupovnu moć u mnogim zemljama. Takođe, prema "Big mek indeksu", koji objavljuje britanski Ekonomist, na osnovu kupovine moći, Kina upavo pretiče SAD i postaje najveća ekonomija na svetu.

Ukupna potrošnja kineskih turista je prošle godine dostigla 129 milijardi dolara, tako da je Kina postala najveći potrošač i na globalnom turističkom tržištu.

  • 08.10.2014 12:16
    sledece je da postanu i najveca vojna sila a onda smo na*ebali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet