Pravoslavni Albanci dobijaju crkvu

Lider DUI Ali Ahmeti je izjavio da će pravoslavni Albanci u Makedoniji uskoro dobiti svoju crkvu, u kojoj će biti služene liturgije na albanskom jeziku. 

Lider DUI Ali Ahmeti je izjavio da će pravoslavni Albanci u Makedoniji uskoro dobiti svoju crkvu, u kojoj će biti služene liturgije na albanskom jeziku.

Prema njgeovim rečima, za to je dobijena saglasnost Sinoda Makedonske pravoslavne crkve (MPC).

Kako navode mediji u Skoplju, Ahmeti, čija je stranka deo makedonske Vlade, je na manifestaciji povodom obeležavanju Dana albanske zastave u Skoplju rekao da "u tome nema nikakve tajne i da je pravoslavna crkva u Makedoniji najavila razgovore sa svim inicijatorima za održavanje liturgija na albanskom jeziku".

Albanski istoričari koji su učestvovali na proslavi uporedili su sudbinu pravoslavnih Albanaca u Makedoniji sa sudbinom progonjenih Jevreja, uz navodjenje podatka da su "pravoslavni Albanci u Makedoniji 70 godina ugnjetavani i negirani kao narod zbog čega su se mnogi iselili".

Književnik Branislav Sinadinovski, koji za sebe tvrdi da potiče iz porodice pravoslavnih Albanaca, predstavio je pred vrhom DUI i njihovim ministrima u makedonskoj Vladi svoju knjigu istorije pravoslavnih Albanaca u Makedoniji, za koje albanski istoričari tvrde da ih ima oko 70.000.

"Velikodostojnici MPC su izrazili spremnost za služenje liturgija na maternjem albanskom jeziku za pravoslavne Albance u njihovim crkvama ali se time ne rešava trajno problem pravoslavnih Albanaca", ističe Sinadinovski. Inicijativni odbor koji je formiran pre više meseci smatra da je izlaz iz te situacije - formiranje albanske pravoslavne crkve u Makedoniji.

  • 22.12.2014 08:16
    SUDSKI BARON MINHAUZEN U MAKEDONIJI
    Branislav Sinadinovski nije knizevnik,niti je profesor,niti ambasador.Bio je sluzbenik u Ambasadi Libana i Alzira.Negov vec pokojni otac Jakim Sinadinovski osnivac empiriske sociologije u Makedoniji potice iz Mavrovskog kraja s.Leunovo,za vreme svog zivota publikovao je 25 kniga na sest inostranih jezika u kojima istrazuje ludska prava.U toku svog zivota borio se grcevito za makedonsku kauzu.Moram istaknuti da u toku drugog svetskog rata 1943 godine zarobljen je od albanskih balista i interniran u Tiranskom zatvoru,gde je sugen na vesanje.Prema tome Branislav Sinadinovski je jedan perfidan lazov koji u ovoj nasoj Makedoniji uspeva da profitira sa velikim interesom a siptari zna se kakve teritorjalne pretenzije imaju.Pise cerka profesora Jakima Sinadinovskog a sestara B.Sinadinovskog.Taj B.Sinadinovski ima vise od dvesta predmeta u makedonskim sudovima sa drugim recima kverulant
    Liljana Sinadinovska Andreevska
  • STOJAN.POLOG .TETOVO

    15.12.2014 19:55
    PRAVOSLAVNI ALBANCI DOBILI CRKVU.
    ALBANSKA PRVOSLAVNA CRKVA vek postoji i kao takva je i PRIZNATA od strane VASELJENSKOG PATRIJARHA i sve ostale PRVOSLAVNE CRVE u svet ukljcujuki i RUSKU i SRPSKU CRKVI sve ove crkve priznaju A.P.C. pa tako da makedonski ALBANCI nemaju nisto da traze od KOMUNISTICKE TVOREVINE NEPRIZNATE od NIKOGA takozvane m.p.c. ja sam SRBIN i ja nemam nikakve probleme sa A.P.C a isto ne vazi i za KRIMINALNU TVOREVINU m.p.c.
  • janko

    30.11.2014 08:16
    @Novak
    novokomponovani vernik, s cijom krunom je krunisan steva i naslednici?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet