U petak odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića?

Na zaključnom ročištu u beogradskom Višem sudu u petak bi mogla da bude doneta odluka u postupku rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini.
Na zaključnom ročištu u beogradskom Višem sudu u petak bi mogla da bude doneta odluka u postupku rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Prema rečima Olivera Antića, jednog od punomoćnika podnosioca zahteva za rehabilitaciju i savetnika predsednika Srbije, ispunjeni su svi zakonski uslovi da se to desi, piše "Danas". Dodatni indikator da bi na ročištu zakazanom za 27. februar moglo da dođe do konačne odluke je i to što se suđenje premešta u Veliku sudnicu Palate pravde.

"Moguće je da će sudsko veće na sledećem ročištu doneti odluku, ali to ne možemo da znamo. Ispunjeni su svi zakonski uslovi da do toga dođe. Takođe, imajući u vidu da je pravo na suđenje u razumnom roku Ustavom zagarantovano pravo, a da se ovaj proces vodi već osam godina, dužina suđenja je prevazišla svaku meru", rekao je Antić.

Na poslednjem ročištu koje je bilo održano u septembru prošle godine, zbog promene u sastavu sudskog veća proces je bio odložen na neodređeno vreme.

Proces rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića je pokrenut 2006. godine, na inicijativu njegovog unuka Vojislava Mihailovića, a prvo ročište je bilo održano 2010. godine. U međuvremenu, zahtevu su se pridružili Srpska liberalna stranka, na čelu sa Kostom Čavoškim, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Zahtevom za rehabilitaciju se traži od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.

  • Građanin

    25.02.2015 17:42
    ...
    Četnici i njihov alfa mužjak Draža, su ratni zločinci i zlikovci koji su naneli Srpskom narodu veliku sramotu. Dražu, debelog Nedića, Ljotića, pop fucking Đurića i ostalu naci gamad, treba smestiti na istorijsko đubrište, forever.
  • istoricarka

    25.02.2015 15:00
    original falsifikata
    To moze proci u onoj glupoj seriji ''Ravna gora'', ali u istoriji ne! Falsifikati se otkrivaju.
  • NO PASARAN!

    25.02.2015 13:25
    @Deda
    Ma Draža je ustao protiv fašizma i pre nego što je fašizam nastao...
    Bolje ćuti i pokri se ušima! Deklamuj tu iskrivljenu istoriju tamo onima koji su ti napunili glavu sa tim s*anjima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija