Plivamo u kvalitetnom mleku, a uvozimo iz Evropske unije

Vojvođanski, ali i paori širom Srbije nemaju kome da prodaju proizvode jer je prerađivačima jeftinije da mleko uvoze iz Evropske unije.
Vojvođanski, ali i paori širom Srbije nemaju kome da prodaju proizvode jer je prerađivačima jeftinije da mleko uvoze iz Evropske unije, a u isto vreme, iako je tržište prezasićeno, cena mleka ne pada, već raste.

Zbog ovih, ali i drugih problema u privredi, paori su najavili, a potom otkazali blokadu traktorima širom Srbije, zadovoljivši se obećanjima Vlade da će se pozabaviti ovim problemima.

Kako za 021 kažu iz Privredne komore Srbije, mleko koje na osnovu postupka pristupanja Evropskoj uniji i procesa liberalizacije tržišta uvozimo iz zemalja EU jeftinije je od našeg mleka i nabavlja se po mnogo nižim cenama, što domaće paore stavlja u situaciju da ne mogu da budu konkurenti i pariraju cenama. Iako je generalni direktor Imleka Slobodan Petrović nedavno ocenio da se u narednom periodu može očekivati pojeftinjenje mleka i mlečnih proizvoda jer će biti pojačan trend uvoza iz Evropske unije, postavlja se pitanje zbog čega se to već nije desilo jer mleko ne uvozimo od juče.

"Povećanje domaće proizvodnje i ostvarena realizacija proizvoda od mleka u 2014. prati izraženo povećanje zaliha, što je statistički posmatrano, pokazatelj poremećaja na tržištu mlekom i mlečnim proizvodima. Pored povećanja zaliha domaćih proizvoda, uočeno je i povećanje uvoza, ali uz jasno izražene niže cene proizvoda od mleka poreklom iz EU. Ono što pokazuju dostupne informacije, razlika u cenama se uočava nakon uvođenja zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU u Rusku Federaciju", kažu u PKS za 021.

Kao odgovor na status zabrane izvoza za Rusiju, Evropska unija je svojim proizvođačima, pored većih subvencija, omogućila dodatne olakšice i nadoknade zbog pretrpljenih gubitaka. Kako dodaju iz PKS, zbog ovoga srpski proizvođači nemaju mogućnosti da se bez podrške države ravnopravno suprotstave, isključivo zbog niskih cena, konkurentnijem proizvodu iz EU, a Srbija svojim paorima nije obezbedila subvencije i olakšice.

Da je to istina potvrđuje predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski, koja upozorava da je na delu sistematski uništavanje domaće proizvodnje mleka, a paori su prinuđeni da bacaju na stotine litara mleka jer niko od domaćih proizvođača ne želi da ga kupi. Kako objašnjava, nekada se proizvodilo taman toliko mleka koliko je tržištu bilo potrebno, a imala se u vidu i kupovna moć građana. Danas se, kako kaže, davimo u mleku.

"Priča se da se to radi zbog lošeg kvaliteta našeg mleka, što nije tačno. Mi, inače, ne treba da sumnjamo u kvalitet mleka iz Evropske unije, tamo se decenijama radi po najvišim standardima, a dok smo mi protraćili proteklih 15 godina, Evropa je svoje male proizvođače ukrupnjavala subvencijama. Pošto je Rusija zatvorila granice uvoza mlečnih proizvoda za zemlje EU, a Evropa od 1. januara svojim farmerima ukinula kvote, oni mogu da proizvode neograničenu količinu mleka. Evropska unija sada gura svoje dodatno subvencionisane proizvode u Srbiju, samo da se negde izvezu", objašnjava Bugarski za 021.

Država nezainteresovana za svoje paore

Ona dodaje da se ovo preplavljenje proizvodima iz EU neće zaustaviti samo na mleku, već će i druge grane trpeti zbog sve većeg uvoza iz EU. Država, pritom, ništa ne radi da pomogne.

"Mi smo u septembru pozvali ministarku poljoprivrede da hitno reaguje, ali smo stekli utisak da nas ne shvataju ozbiljno i nemaju nameru da nam pomognu. Iako smo pre tri nedelje imali sastanak i dogovorili određene korake koji bi pomogli farmerima, ništa nije urađeno. Farmer ne može da ujutru ne pomuze kravu i kaže da prestaje sa poslom", navodi naša sagovornica.

Nedostatak institucionalne podrške potvrđuju i iz Privredne komore Srbije i objašnjavaju da će takav pristup dovesti naše paore na rub opstanka, a iako je cilj da se uravnoteže kvaliteti i cene domaćih i inostranih proizvoda, do toga neće doći.

"Posmatrano sa aspekta sektora mlekarstva, srpsko tržište koje je relatvno malo, još uvek je nedovoljno podržano merama agrarne politike i uglavnom nedovoljno uređeno niti institucionalno podržano, što je najveći problem za domaćeg farmera. Sa jedne strane, sektor mlekarstva je suočen sa procesom dalje liberalizacije trgovine, što danas ukazuje na to da aktuelni trendovi zaštite evropskih proizvođača donose otežavajuće okolnosti, pre svega primarnim proizvođačima i mlečnom govedarstvu Srbije", objašnjavaju iz PKS.

Rešenje za sedam dana?

Vlada Srbije je u najnovijem saopštenju navela da se u proteklom periodu vode "intenzivni razgovori predstavnika Vlade i renomiranih poljoprivrednih udruženja u vezi sa lošom situacijom u procesu otkupa svinja i mleka".

"Na osnovu obavljenih razgovora postignut je dogovor o tome da Vlada u roku od sedam dana preduzme sve neophodne korake i donese adekvatne mere u cilju rešavanja ovog problema. U skladu sa tim, Vlada će uvesti zaštitne mere prilikom uvoza pomenutih proizvoda i pronaći mehanizam za njihov otkup uz pomoć robnih rezervi", navodi se u saopštenju Vlade od petka, što znači da se za šest dana očekuje rešenje za paore.

Skepticizam i dalje iskazuje Sanja Bugarski iz Asocijacije proizvođača mleka i ukazuje da građani imaju najveći problem sa cenama mleka, koje variraju od 80 do čak 130 dinara po litru, u zavisnosti od proizvođača.

"Kada je reč o cenama mleka, taj problem stvaraju trgovci koji nemilosrdno ne žele da spuste cenu. Oni stvaraju uslove za mesto na polici, tačnu visinu, a proizvođači moraju da se nameću za svoju poziciju u vitrinama i bolju prodaju plaćajući desetine hiljada evra. Ono što država nije uradila je uvođenje marži za mlečne proizvode, jer bi marža regulisana cene i ne biste mogli da imate situaciju da cena mleka varira od 80 do 130 dinara po litru. Nama je isto da li će nam otkazati mleko ili mu smanjiti cenu, jer ja od manjka profita ne mogu da platim radnike, kredite, struju, vodu, veterinare i ostalo", kaže Bugarski za 021 i dodaje da je nervira činjenica da se na ovaj problem gleda kao na privremeni.

"Ovo nikako nije privremeni problem. Uništavaju se životi tih ljudi kojima je govedarstvo sve, a pred izbore se svi ponose Vojvodinom i našom proizvodnjom", ogorčeno zaključuje Bugarski i nada se da rešenje Vlade neće ići na skrivenu korist EU, a prikrivenu štetu domaćih paora. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • yunior

    16.03.2015 10:22
    Mi ne znamo ni cackalice da napravimo a kamoli mleko .
  • Samo u Srbiji

    16.03.2015 10:21
    Da je ovo Vojvodina ovakvih stvari ne bi bilo, ali posto je ovo Srbija ....
  • goran

    16.03.2015 10:20
    Otkad je aflatoksin sinonim za kvalitetno ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija