Većina građana Srbije za ulazak u EU

Većina građana podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i očekuje da će se to desiti za oko deset godina ili ranije, pokazalo je istraživanje Medijum Galupa.
Većina građana podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i očekuje da će se to desiti za oko deset godina ili ranije, pokazalo je istraživanje Medijum Galupa.

Istraživanje urađeno za potrebe Delegacije EU u Srbiji pokazalo je da 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, 34 odsto ne podržava, a šest odsto ne zna. Najčešći razlozi za podršku evropskim integracijama su ekonomske prirode i tiču se bolje budućnosti i prosperiteta (46 odsto), boljeg standarda (38 odsto) i bolje šanse za zaposlenje (34 odsto).

Odnos građana prema EU je stabilan, budući da je i u ovom, ali i u prethodnom istraživanju iz 2014. godine, 47 odsto ispitanika reklo da je njihov stav "generalno pozitivan". U istraživanjima sprovedenim do 2014. podrška nije prelazila 35 odsto. Ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije EU bio održan danas, izašlo bi 73 odsto građana, "za" bi glasalo 55 odsto ispitanika, dok bi "protiv" bilo 26 odsto. Ispitivanje javnog mnjenja je pokazalo i da 57 odsto građana očekuje da će Srbija postati članica EU za oko 10 godina ili ranije, dok se smanjio broj onih koji smatraju da se to nikada neće dogoditi i sada iznosi 14 odsto, u poređenju sa 22 odsto u septembru 2014. godine.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.265 punoletnog ispitanika, intervjuom "licem u lice".

  • Observer

    09.05.2015 05:56
    Baba
    "Šta je babi milo, TO joj se i snilo", stara izreka. Treba videti, ko je naručio istraživanje i sve je jasno. Eventualni okupator korača sitnim korakom, obrađivanja psihologije mase. Tako su nas ubedili i da su pederi normalna pojava.
  • Strajder

    09.05.2015 05:52
    Za ulazak u EU ali pod našim uslovima !
    Većina gradjana za pridruživanje sa EU ,ali još nisu spremni da prihvate zakone i reforme koje bi nas približile EU .
  • Boki NS

    08.05.2015 22:40
    ...do te mere da je i tvorcima ovog teksta jasno da ovo veze sa mozgom nema!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija