Još jedno važno priznanje za "Ničije dete"

"Ničije dete", debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, dobio je na 9. Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo" nagradu za najbolju režiju.
"Ničije dete", debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, dobio je na 9. Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo" nagradu za najbolju režiju.

Žiri festivala "Zerkalo", koji je od 9. do 14. juna održan u ruskim gradovima Ples i Ivanovo (rodnom kraju Tarkovskog), obrazložio je da je to "film prema istinitom događaju koji u pravom smislu pokazuje snagu autentičnog autorskog filma".

"Za mene lično je posebno značajno što smo dobili nagradu za režiju na festivalu posvećenom Andreju Tarkovskom, kao i to da je jedan od članova žirija bio i slavni ruski reditelj Aleksandar Sokurov", izjavio je tim povodom Ršumović.

Selektor festivala Andrej Plahov, koji je u ime našeg reditelja primio nagradu, izjavio je da se "Ničije dete", sa izvesnom rezervom, može smatrati "Ivanovim detinjstvom" našeg vremena.

"U tradiciji Tarkovskog taj film približava subjektivnu autorsku emotivnost, saosećanje sa malim (bez metafore) čovekom, i ciljanu potragu za modernim filmskim jezikom", dodao je Plahov.

Gran pri festivala dobila je kinesko-francuska koprodukcija "Ugao raja", kineskog reditelja Miaojan Žanga. Misija festivala "Zerkalo" je da u savremenom filmu traži elemente poetike Tarkovskog, te se na taj način i formira program festivala. Ove godine u konkurenciji su bili filmovi iz Kine, Argentine, Turske, Nemačke, Slovačke, Indije, Bugarske, Rumunije i Rusije.

To je 20. nagrada do sada za "Ničije dete" čija je premijera bila prošle godine u Veneciji, saopštio je danas producent "Art i popkorn". Samo dan pre proglašenja nagrade u Rusiji, "Ničije dete" je glasovima publike pobedilo i na 8. Festivalu mediteranskog filma u Splitu, sa visokom ocenom 4.8 od mogućih 5.0.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija