Zbog čega su naglo poskupele lubenice?

Visoke temperature u Srbiji i najava lošijeg roda od očekivanog dovele su do rasta cena kukuruza i soje, ali i lubenice, i pored toga što je ona u sred sezone.
Visoke temperature u Srbiji i najava lošijeg roda od očekivanog dovele su do rasta cena kukuruza i soje, ali i lubenice, i pored toga što je ona u sred sezone.

Ono što je za bostandžije u Srbiji bila katastrofalna sezona u najavi, sa cenom bostana koja je pala i na svega pet dinara u Sremu, iznenada je postala u najmanju ruku prosečna godina za one poljoprivrendike koji su uspeli da sačuvaju rod od visokih temperatura.

Talas visokih temperatura spržio je rod lubenica u Albaniji i Makeodiniji, tako da je cena u Srbiji porasla na 20 dinara, a zatim je bukvalno preko noći otišla i na preko 30 dinara. Bostandžije koje su sačuvale lubenice, zadovoljno trljaju ruke.

Milan Radisavljević je između redova bostana posadio kukruz šećerac kako bi pružao hlad vrežama lubenice. "Cene je malo tu i tamo, ali sve što se radi je dobro. Imaće dva vagona bostana", kaže Radisavljević.

Ove sezone očekuje se da će Srbija čak i izvoziti lubenice, što je dodatno podstaklo rast cene, omiljene letnje poslastice. Radisavljević je napustio posao u gradu da bi se bavio uzgojem lubenica u selu. Izgleda da je odabrao dobru godinu da započne novi posao.

Trenutno je cena povrća u Srbiji katastrofalno niska, u Leskovcu se paradajz na kvantašu prodavao za svega 2,5 dinara za kilogram. Međutim, stručnjaci predviđaju da to neće trajati dugo.

Već prvih nedelja avgusta doći će do rasta cena zbog slabijeg roda povrća, kako u Srbiji, tako i u okolnim zemljama.

Sredinom septembra možemo da očekujemo poskupljenje mesa, mleka, i jaja zbog rasta cena kukuruza i soje na tržištu.

  • 29.07.2015 08:15
    Od čega preživljavate?
    Lepo sam rekao.
    Ako u anketi " Od čega preživljavate?" napišete da su to bobi štapići (10 din), onda će nevaljale čike koje žele da nas rasele odavde već sutra uticati na to da bobi štapići poskupe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija