Naši proizvodi traženi u svetu, ali se prodaju u tuđim radnjama

Srpski proizvodi traženi su u inostranstvu. Keks, čokolade, bombonjere i suhomesnate proizvode sa naših prostora prodaju se u specijalizovanim turskim, mađarskim, ruskim i hrvatskim prodavnicama.

Srpski proizvodi traženi su u inostranstvu. Keks, čokolade, bombonjere i suhomesnate proizvode sa naših prostora prodaju se u specijalizovanim turskim, mađarskim, ruskim i hrvatskim prodavnicama.

U Amsterdamu se nalazi "Turski supermarket"gde pored tulumbi, ratluka i baklava mogu da se kupe Mančmelou i Eurokrem blok. Srbi koji nalete na ovu sliku pomisliće "Turci se kite srpskim perjem", ali je istina malo drugačija, piše 24sata.rs.

"Ne pokušavaju oni to da poture kao svoje, nego su uočili da u Holandiji ima dosta ljudi sa naših prostora koji su zainteresovani da kupe ove proizvode, pa su kao pravi poslovni ljudi, rešili i da im ih ponude. Važno je da se naši proizvodi kupuju i van granica naše zemlje, da izvoz raste, nije važno ko ih prodaje", kaže Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije.

Ona kaže da to nije jedinstven slučaj. "Moja ćerka je trenutno u Kanadi, a naše proizvode kupuje u hrvatskoj prodavnici. Neko ko se setio da će ići dobro, naručio ih je i zarađuje na njima. Isto mi je jedna prijateljica rekla da u Americi, u Čikagu, jedna mađarska prodavnica prodaje srpske proizvode. Mađar je prepoznao da u Čikagu ima dosta Srba naviknutih na domaće proizvođače i rešio da to iskoristi. Kanada je takođe prepuna naših ljudi, pitanje je samo zašto se oni toga nisu setili, pa otvorili "Srpsku prodavnicu"? Zašto Srbi u inostranstvu nisu prepoznali da postoji tržište za srpske proizvode", pita se Vida.

Dok se to ne desi, tu su turske, mađarske i hrvatske specijalizovane nacionalne prodavnice sa srpskim proizvodima.

  • Duchess of Shangay

    30.07.2015 13:00
    Ne znam kako da ne razocaram...
    Ali...

    Marshmallow nisu NIKAKO nas proizvod.
    http://www.tunnock.co.uk/products/teacakes.aspx


    (Kao ni Jafa Keks znan kako Jaffa Cakes)...

  • 30.07.2015 11:28
    Da, zaboravio sam da napisem da sam u inostranstvu zadnji nas proizvod koji sam kupio bila tegla kiselih krastavaca. U nasim marketima, kako u kojem, ta tegla kosta od 230 do 260 dinara. Tamo sam je po redovnoj ceni kupio za oko 175 dinara kada preracunam u dinare. Posle su bili na nekoj akciji za oko 140-150 dinara.
  • 30.07.2015 11:23
    Vidjao sam nase proizvode po radnjama evropskih gradova, ali sam isto tako video da je naš Mančmelov za 15% jeftiniji tamo nego kod nas, da je naš Plazma keks za 20 % jeftinija tamo nego kod nas, da su pojedini naši sokovi i do 50% jeftiniji tamo nego kod nas, da su naše grickalice, čips, slani štapići, perece, Smoki,... jeftiniji izmedju 10-20% nego u našim marketima. Kako je to moguće?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.