Odbijen amandman o udaljavanju nasilnika

Nevladina organizacija Autonomni ženski centar saopštila je da ne postoji ni jedan opravdan razlog zbog koga su poslanici u Skupštini Srbije ćutanjem odbili da prihvate amandman koji bi omogućio udaljavanje nasilnika iz porodične kuće.

Nevladina organizacija Autonomni ženski centar saopštila je da ne postoji ni jedan opravdan razlog zbog koga su poslanici u Skupštini Srbije ćutanjem odbili da prihvate amandman koji bi omogućio udaljavanje nasilnika iz porodične kuće.

"Ostaje nepoznanica zašto su članice neformalne, nadpartijske Ženske parlamentarne mreže ćutale o amandmanu. Ovo rešenje se može naći u mnogim zakonodavstvima modernih evropskih zemalja, kao jedna od najboljih bezbednosnih ali i preventivnih mera za zaštitu od nasilja u porodici", navodi se u saopštenju. Kako je ocenjeno, usvajanjem takvog rešenja bi učiniocima nasilja, ali i celom društvu, bila poslala jasna poruka nulte tolerancije na nasilje prema ženama.

"Na uvođenje ove mere Srbiju obavezuje i Konvencija Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama, koju je naša zemlja ratifikovala 2013. godine", podsetio je Autonomni ženski centar. Kako su naveli, prošle godine, od 6.000 slučajeva prijavljenog nasilja, 3.642 je prosleđeno tužilaštvu, a izrečeno je 1.712 presuda za krivično delo nasilje u porodici, od čega su trećina bile zatvorske kazne.

Saopšteno je da je prošle godine nasilnicima sud izrekao samo 70 mera iseljenja, dok je domove moralo da napusti 1.250 žena sa svojom decom. "Očekujemo konsenzus svih političkih opcija u Parlamentu i pitamo šta je važnije od života žena?", upitao je Autonomni ženski centar.

  • LOL

    10.12.2015 07:48
    WTF
    "Kako je ocenjeno, usvajanjem takvog rešenja bi učiniocima nasilja, ali i celom društvu, bila poslala jasna poruka nulte tolerancije na nasilje prema ženama."A gde je u ovoj prici nasilje nad decom, nasilje nad muskarcima....Zakon treba da se odnosi na sve vrste nasilnika radi zastite svih onih nad kojima se vrsi nasilje.
  • upitnik

    09.12.2015 22:40
    A šta je sa nasiljem nad muškarcima. To je i dalje tabu tema u Srbiji...
  • 09.12.2015 19:44
    Ovaj narod podrzava nasilnike. Da, narod, nisu to samo politicari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija