Mladi i do 30. na grbači roditelja, napuštaju dom tek kad moraju

Mladi u Evropskoj uniji u proseku napuštaju roditeljski dom u 26. godini, ali su razlike od zemlje do zemlje veoma velike – dom najpre odlete mladi Šveđani s nepunih dvadeset godina, a s roditeljima najduže ostaju mladi Hrvati koji se u proseku osamostaljuju tek u 31. godini, objavila je Evropska statistička služba.
Podaci koji brojkama skiciraju osamostaljenje mladih na Starom kontinentu svedoče da adolescenti u skandinavskim zemljama prvi napuštaju momačku i devojačku sobu – Šveđani pre 20. rođendana, Danci kada napune 21. a Finci kada se približe 22. godini. Mladi u Luksemburgu, Estoniji, Holandiji, Nemačkoj i Francuskoj u samostalan život kreću između 23. i 24. godine.
 
Stanovnici Malte, Slovačke i Italije odvajaju se od roditelja tek kada zakorače u četvrtu deceniju, a Grci, Španci, Portugalci i Bugari oko 29. godine. Eurostatovo istraživanje takođe je pokazalo da u svim članicama Evropske unije roditeljski dom prvo napuštaju devojke, jer pre mladića stupaju u brak. Najveće razlike beleže se u Rumuniji, u kojoj devojke u 26. godini odlaze od roditelja, a muškarci s 30, potom u Bugarskoj u kojoj se devojke osamostaljuju u 27. godini, a muškarci 3,5 godine kasnije i u Hrvatskoj, u kojoj devojke napuštaju dom sa 30, a muškarci sa 33 godine. 
 
Rezultati studije "Mladi kao akteri društvenih promena" Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu svedoče da devojke napuštaju roditeljski dom sa 23, a muškarci sa 25 godina. Dr Dragan Stanojević, docent na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu kaže da veoma malo broj mladih u našoj zemlji živi samostalno ako nije u braku, a uzroci te pojave nisu samo ekonomske prirode.
 
"U našem društvu postoji snažan kult porodice, a odraslost je sinonim za ulazak u brak i dobijanje dece. Mladi u Evropi odrastanje shvataju kao završavanje obrazovanja, sticanje finansijske nezavisnosti i osamostaljenje. Kod nas se iz porodice porekla samo prelazi u sekundarnu porodicu - veoma mali broj mladih živi samostalno. Izuzetak su akademci koji odlaze iz svog grada zbog studiranja u velikim univerzitetskim centrima", objašnjava sagovornik lista Politika.
 
Rezultati studije govore da se više od polovine mladih u Srbiji još baškari u svojoj devojačkoj ili momačkoj sobi, pije prvu jutarnju kafu u porodičnom krugu i živi na maminoj kuhinji, a čak dve trećine populacije koja ima između 19 i 35 godina spada u kategoriju izdržavanih osoba koje finansijski pomažu roditelji. "Naša zemlja pripada takozvanom mediteranskom krugu zemalja u kojima se ne podstiče samostalnost dece i u kojima mladi kasno napuštaju roditeljski dom i ostaju finansijski zavisni od roditelja, s kojima imaju jake emocionalne veze. Produženo zajedničko stanovanje s roditeljima zajedničko je svima s područja bivše Jugoslavije - oko dve trećine mladih uzrasta od 18 do 34 godine u našoj zemlji živi u roditeljskom domaćinstvu, bilo da su samci ili u braku s decom ili bez njih. Zanimljivo je da mladi 10 godina kasnije ostvaruju 'tranziciju' u odraslo doba u odnosu na svoje vršnjake u Danskoj", navodi dr Stanojević.
 
Ako imamo na umu socijalne markere odraslosti - završeno obrazovanje, napuštanje roditeljskog doma, zaposlenje, stupanje u brak i finansijsku nezavisnost, možemo konstatovati da čak 46 odsto mladih starosti od 19 do 25 godina nema nijedan ostvaren atribut odraslosti i da skoro svaka deseta mlada osoba od 26 do 35 godine nema nijednu karakteristiku odraslosti, zaključuje docent.
  • G

    09.05.2017 19:56
    @tuga - vi sa 42 ste gospođo nesposobni, jer za 20 godina niste pronašli način da svoj život uzmete u svoje ruke.
  • NS

    08.05.2017 14:42
    i PEMIJER-PREDSEDNIK
    Je pokušao da ŽIVI SA PROSEĆNOM PLATOM! Ali je odustao posle nekoliko dana..
    Pa Ljudi,KAKO VI TO USPEVATE!?Sećam se ko da je danas bilo..
  • @hrana voda vazduh

    08.05.2017 00:14
    "I ko zaradjuje 200e moze da zivi sa jos 2-3-4 drugih"...kojih drugih, objasnite mi situaciju? Rade majka otac i ko jos, dvoje dece od par godina idu rade po 200 evra?
    Sto se tice unistavanja i pravljenja debilima-to sa nama radi zivot u ovoj zemlji, nije potrebno da zivite sa roditeljima, da bi ste bili upropasteni i napravljeni debilom kao sto debilne komentare ovde i citam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija